Kolumnit Uutiset

Suora puhe = paras puhe

V-päivä, eli Vaikuta, älä valita -päivä, on Hämeenlinnan poliittinen helmi nuorille. Ajatuksen tasolla tapahtuma on ihanteellista poliittisen kulttuurin rakentamista. Olin läsnä toisen asteen opiskelijoiden V-päivässä, josta lisää tämän päivän Just-liitteessä.

Yhteiskunnallisia asenteita käsittelevän kansainvälisen ICCS-tutkimuksen tulokset osoittavat, että suomalaisten nuorten kiinnostus politiikkaa kohtaan on vähäistä. Politiikan seuraaminen tai puolueeseen liittyminen eivät ole heille tärkeitä.

Käytännössä alle 30-vuotias kansanedustaja on aina paikallinen nähtävyys.

Kyse ei ole siitä, etteikö nuoria kiinnostaisi vaikuttaa. Sen todistavat esimerkiksi yhä tiedostavammat kulutusvalinnat.

Jo pelkästään poliittisen kulttuurin kieli etäännyttää nuoria. Resurssit, puitteet, hankemahdollisuudet ja muut mitäänsanomattomat ja kaukaiset sanat papereissa vieraannuttavat kuulijan hetkessä päätöksenteosta.

Siksi V-päivän kaltainen suora puhe poliitikkojen ja virkamiesten kanssa on paras mahdollinen keino saada nuoria kiinnostumaan vaikuttamisesta.

V-päivään osallistuneita nuoria on syytä arvostaa, sillä virkamiesten kierrellessä ja kaarrellessa vaadittiin selviä vastauksia.

V-päivässä keskustelu oli parhaimmillaan vuoropuhelua, jonka lomassa saattoi syntyä jopa uusia ajatuksia.

Huonoimmillaan asioista vastaavat henkilöt eivät olleet paikalla, ja vastaukset oli haettu etukäteen paperille, josta ne luettiin. Mahdollisuus vuoropuheluun tai asioiden kehittelyyn on silloin luonnollisesti olematon.

Yritystä kyllä riitti. Päivän jälkeen ilmaan jäi vain, miksi kukaan poliitikoista tai virkamiehistä ei vastannut suoraan kysymykseen, miksei Hattelmalantien nopeusrajoitusta voida laskea.

Asiaa on ajettu jo 7 vuotta.

Syytökset tien ongelmista kohdistuivat tilaisuudessa suurelta osin nuoriin ja heidän liikennekulttuuriinsa. Vastuun jakaminen myös nuorten suuntaan on aiheellista, mutta se ei oikeuta alkuperäisen kysymyksen sivuuttamista.

Toinen tapa sivuuttaa kysymys oli jäädä pohtimaan töyssyn rakentamisen sopivuutta alueelle. Silloin argumentaatiossa turvauduttiin töyssyjen vaikutuksiin bussikuskien terveyteen. Kuulostaa melko kaukaa haetulta, kun pohditaan turvallisuutta tiellä, jossa auton ja jalankulkijan törmäys on lähellä päivittäin.

Toisaalta nuorten aloitteista osa johtui vain tiedon puutteesta. Päivässä toivottiin myös asioita, jotka toimivat jo, kuten sähköinen palautejärjestelmä. Tiedon jakamiseen V-päivän formaatti istuu erinomaisesti. Ja antaa se nuorille palan vaikuttamisen makua.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic