Uutiset

Suositukset hoitajien määrästä eivät toteudu

Hämeen Sanomissa 24. kesäkuuta julkaistussa Päivi Seppälän toimittamassa jutussa kerrottiin Valviran pitävän tiukasti silmällä julkisen puolen laitoksia ja erityisesti epäpätevän henkilökunnan määrää ja myös yleisesti henkilökunnan määrää.

Siinä riittääkin Valviralle töitä. Lääkkeitä ja ruokaa asukkaat kyllä saavat, mutta muu hoito ja hoiva onkin sitten eri juttu. Hoitajien kaikki aika menee perushoitoon, syöttämiseen, pesemiseen, vaippojen vaihtoon ja vessassa avustamiseen.

Vähälle jäävät kuntoutus, virkistys ja henkinen huolto. Laitoksissa olevat vanhukset makaavat sängyissään ruoka-aikoja ja nukkumaan laittamista odotellen. Henkilökunnan määrä suhteutettuna hoidon tarpeeseen on riittämätön joka paikassa. Väitän niin.

Suositusten mukaista hyvää määrää hoitajia ei ole, aina mennään minimissä tai sen alle. On surkuhupaisaa puhua hyvästä hoivasta ja hoidosta.

Ensiksikin, mitä on se hyvä hoito? Hoitajat tietävät, mitä se olisi. Siitä seuraakin ainainen riittämättömyyden tuntu ja siitä puolestaan seuraa uupumus.

Kauhulla ajattelen omaa vanhuuttani ja sairauttani. Miten minun käy, hoitaako minua enää kukaan?

Marjaana

Hämeenlinna

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic