fbpx
Uutiset

SuPer nosti Keinukamarin tikunnokkaan

Lähi- ja perushoitajaliitto SuPer arvostelee Hämeenlinnan kaupungin kilpailutustaitoja sekä yksityisten palveluntuottajien valvontaa. Liitto nostaa esimerkiksi Attendo MedOnen omistaman hoivakoti Keinukamarin, jossa on ilmennyt puutteita muun muassa henkilöstömitoituksessa.

-Alhainen mitoitus vaarantaa asukkaiden turvallisuuden ja työntekijöiden työturvallisuuden varsinkin yövuoroissa, Superin tiistaina lähettämässä tiedotteessa todetaan.

SuPerin mukaan Keinukamarin ongelmia ovat olleet riittämättömän henkilöstömäärän lisäksi potilas- ja työturvallisuutta uhkaavat tilat, vailla alan koulutusta olevien käyttäminen sekä puutteellinen saattohoito.

Kaupunki tilaa Attendo MedOnelta Keinukamarin palvelut.

-Attendo MedOne palvelun tuottajana ei palkkaa hoitotyöhön ostajan tilaamaa henkilöstömäärää. MedOne laskee mitoitukseen myös hallintohenkilöitä, jotka eivät työskentele toimintayksikössä, mikä vääristää hoitohenkilökunnan määrän. Avustavaksi henkilökunnaksi on palkattu vain puolen työntekijän panos, muun muassa SuPerin puheenjohtaja Juhani Palomäen allekirjoittamassa tiedotteessa todetaan.

Taustalla avin päätös

SuPer vetoaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) heinäkuiseen päätökseen, jonka mukaan Keinukamarissa on ollut liian vähän henkilöstöä.

Avi toteaa, että Keinukamarin koko henkilöstömitoitus on nostettava vähintään laitoksen dementiaosaston tasolle. Se perustelee muutosta Keinukamarin asukkaiden pääasiallisen hoitoisuustason mukaan.

SuPerin laskujen mukaan avin päätös tarkoittaa seitsemän hoitajan ja kuuden avustavan henkilön lisäystä nykytilanteeseen verrattuna.

Hämeenlinnan kaupungin ikäihmisten lautakunta käsitteli avin päätöstä elokuun kokouksessaan. Lautakunta päätti lähettää aville kirjeen, jossa avia pyydetään käsittelemään asia uudestaan henkilöstömitoituksen osalta.

Kaupunki vetosi siihen, ettei avi voi muuttaa mitoitusvaatimusta kesken sopimuskauden.

Kaupungin ja Keinukamaria pitävän Attendo MedOnen sopimus on voimassa ensi vuoden loppuun saakka. Sopimuksen mukaan tehostetun palveluasumisen henkilöstömitoitus on 0,5 hoitajaa ja 0,1 muuta henkilökuntaa asukasta kohden. Dementiahoivassa mitoitus on vastaavasti 0,6 ja 0,1. (HäSa)

Menot