Uutiset

Supinaa ja salaliittoteorioita

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) hakee Janakkalan kunnanjohtajaksi.

Uutinen nostatti niin alueen lehdissä kuin niiden keskustelupalstoillakin melkoisen kohun. Poliittisissa piireissä taas alkoi pohdinta haun mahdollisista seurauksista.

Kohu laajuus yllätti täysin myös hakijan itsensä. Hän ei tällaisia asioita edes pohtinut. Hän ei myöskään ole uhrannut ajatuksia sille, mitä hausta mahdollisesti myöhemmin seuraa, jos ei tule valituksi.

Ainakin jotkut poliitikot ovat sitä mieltä, että hänen uskottavuutensa kh:n puheenjohtajana kärsii. Ainahan voidaan ryhtyä peräämään Vekan sitoutumista. Varsinkin, kun jännitteet ovat nousemassa valtapuolueiden SDP:n ja kokoomuksen välillä.

Hyvä esimerkki tästä on kaupungin keskeisimmän hankkeen, palvelu- ja hankintastrategian, käsittely kaupunginhallituksessa. SDP vaati strategiaan yllättävän paljon pieniäkin muutoksia.

Aina ennen demarit ja kokoomus ovat päässeet vastaavissa kysymyksissä yhteisymmärrykseen. Nyt kokoomus kokosi Vekan johdolla keskustan ja perussuomalaiset rintamaan kaatamaan demarien muutosesitykset.

Jo muutosesitysten määrä ja laatu kertoivat jännitteestä, joka varmasti kasvoi merkittävästi, kun valtapuolueet asettuivat toisiaan vastaan.

Jos Vekka Janakkalaan valitaan, kokoomus katsonee entistä tarkemmin, että paljon hyvää poikinut yhteistyö ei ainakaan ole kokoomuslaisesta kh:n puheenjohtajasta kiinni.

Vekan haku ehti laukaista myös huvittavia salaliittoteorioita. Yleisin niistä on, että Hämeenlinna yrittää nyt ujuttaa Janakkalan johtoon oman miehen, kun liitos Hämeenlinnaan ajoi karille.

Täysin mahdoton ajatushan on, että Vekka voisi kunnanjohtajana ajaa Janakkalaa Hämeenlinnan syliin. Uuden johtajan pitää olla tällaisissa asioissa erityisen tarkkana ja esitellä asiat valtuustolle niin kuin kunnanhallitus linjaa.

Jos näin ei tapahdu, hän on pian entinen kunnanjohtaja.

Vekan motiiveita ei sovi epäillä. Ne ovat varmasti ammatilliset. Nykyisin hän johtaa perheyritystä sukupolvenvaihdoksen jälkeen. Uusi työ Janakkalassa mahdollistaisi harrastuksen muodostumisen täysipäiväiseksi palkkatyöksi.

Toimitusjohtajan vastuu ja kh:n puheenjohtajuus antavat kaupallisen ja upseerikoulutuksen lisäksi Vekalle hyvät ammatilliset valmiudet kaupunginjohtajan tehtävien hoitamiseen. Siitä ei ole epäilystä, etteivätkö langat pysyisi käsissä.

Janakkalaa on tavanomaisesti johtanut demari. Asetelma on kuitenkin muuttunut. Janakkalassa porvaripuoli muodostaa valtuuston enemmistön.

Kunnassa muistutetaankin, että sen johtaja voi jo olla joku muu kuin sosiaalidemokraatti. Yleinen trendikin kulkee siihen suuntaan, että pätevyys ratkaisee puoluekantaa enemmän.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic