Uutiset

Supon johdolle vasta erävoitto

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi eilen kaikki Suojelupoliisin johtajaan Seppo Nevalaan ja operatiivisen osaston osastopäällikkö Petri Knapeen kohdistuneet syytteet niin kutsussa teleurkintajutussa. Täysin kuivin sukin Supo ei käräjiltä kuitenkaan selvinnyt, sillä sen pohjoisen alueen entinen päällikkö Martti Pitkänen tuomittiin sakkoihin viestintäsalaisuuden loukkauksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Oikeus kumosi myös Soneran entisen turvallisuusjohtajan Juha E. Miettisen syytteet.

Suojelupoliisin vt. johtaja Hannu Moilanen kiirehti kommentoimaan käräjäoikeuden Supon johtoa koskevaa päätöstä ”odotetuksi”. Tarkoittaako Moilanen lausunnollaan myös entisen aluejohtajan Martti Pitkäsen tuomiota? Odottiko Moilanen Pitkäsen saavan sakot?!Sinänsä on hyvin ymmärrettävää, että vt. johtaja puolustaa julkisuudessa sekä Supoa että myös työkavereitaan Seppo Nevalaa ja Petri Knapea.

Mihinkään suuriin juhliin ei Supossa ainakaan toistaiseksi ole aihetta. Koska jutun syyttäjänä on valtionsyyttäjä Jukka Rappe, oli niin ikään odotettua, että teleurkintajuttu siirtyy hovioikeuden ratkaistavaksi. Valtionsyyttäjä Rappe kertoi pian käräjäoikeuden päätöksen jälkeen olevansa tyytymätön kaikkien syytettyjen tuomioihin. Supon johdon kiirastuli jatkuu. Hovioikeus saa ratkaistavakseen perin ongelmallisen ja maan turvallisuudelle kiistatta kiusallisen jutun.

Teleurkintajuttu on erityisen merkittävä ja huomiota herättävä tietysti siksi, että syytteessä on Supon johtaja ja osastopäällikkö. Edelleenkin on tärkeää muistaa läntisen oikeusopin keskeinen periaate: syytetty ei ole tuomittu. Kolmea supolaista ja Juha E. Miettistä vasta epäillään lakien rikkomisesta. Tästä lähtökohdasta huolimatta on selvää, että Seppo Nevalan ja Petri Knapen virasta pidättäminen jatkuu. He voivat palata työpaikallaan vasta sitten, kun teleurkintajuttu on puitu oikeudessa loppuun. Sisäministeriö kertoo virallisen päätöksen Nevalan ja Knapen kohtalosta syntyvän ensi viikolla.

Pääpiirteissään on tiedossa, mitä Soneran ja Supon kesken tapahtui syksyllä vuonna 2000. Supon aluepäällikkö Pitkänen varoitti Soneran Miettistä vakoilusta, minkä jälkeen Miettinen toimitti Pitkäselle, joko pyynnöstä tai omin päin, muutaman henkilön teletunnistetietoja. Helsingin käräjäoikeuden mukaan Miettinen luovuttikin kahden henkilön tiedot laittomasti Pitkäselle, mutta rikos – viestintäsalaisuuden loukkaus – on käräjäoikeuden tulkinnan mukaan vanhentunut. Syyttäjä katsoo Nevalan ja Knapen olleen perillä Pitkäsen toiminnasta, mutta kaksikko ei ollut teletietojen hankintaan puuttunut vaan sitä jopa peitellyt.

Valtionsyyttäjä Jukka Rappe on tästä eteenpäin kovan paikan edessä. Käräjäoikeus katsoo, ettei Nevalan ja Knapen syyllisyydestä ole näyttöä ja toki on mahdollista, että hovioikeus päätyy samoin perustein samaan lopputulokseen.

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic