Uutiset

Supon johdon lähtölaskenta jatkuu

Supo on historiansa pahimmassa kriisissä, joka ei voi jäädä pysyväksi.

Valtionsyyttäjä Jukka Rappe on asettanut suojelupoliisin päällikkön Seppo Nevalan, osastopäällikkö Petri Knapen ja pohjoisen yksikön päällikön syytteeseen virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Suojelupoliisin hyllytetty johto joutuu Helsingin käräjäoikeuteen syytettynä vakavista rikoksista, joista voi seurata jopa vuosi vankeutta.

Supon johdon on epäilty pimittäneen syksyllä 2002 alaisensa laittomuuksia niin sanotussa Soneran teleurkintajutussa. Nevala ja Knape pidätettiin virastaan, eivätkä syytteet anna mahdollisuuksia päätöksen perumiseen.

Supon tapauksessa, tuomiota odoteltaessa, jo syyte on poikkeuksellisen vakava asia, kun se koskee Suomen turvallisuuspoliisin ylintä johtoa, jonka on nautittava kaikissa oloissa kansalaisten ja valtiojohdon vankkumatonta luottamusta. Syytteet nakertavat pahasti tuota luottamusta, kävi käräjillä miten kävi.

Seppo Nevalalle valtionsyyttäjän päätös oli tyly: häntä epäiltiin vielä syyskuussa tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta, josta voi selvitä pelkällä varoituksella. Nyt uhkaa peräti vankeustuomio.

Sisäministeri Kari Rajamäen (sd.) mukaan Supon johdon virantoimituksesta pidättämistä jatketaan. Rajamäelle hankalampi kysymys onkin, riittääkö se. Onko jo perusteita erottamiseen?

Supo on historiansa pahimmassa kriisissä, joka ei voi jäädä pysyväksi olotilaksi oikeuskäsittelyn mahdollisesti venyessä. Käytännössä on varauduttava siihenkin, etteivät rikoksista syytetyt palaa virkoihinsa.

Supon johdon tehtäviä hoitavien tilanne on erittäin kiusallinen. Turvallisuuspoliisin toimintaa ei voi keskeyttää siksi ajaksi, kun johto on oikeudessa. Supon johtosuhteet on vakiinnutettava tavalla tai toisella.

Oikeuskäsittelyä ennakoimattakin voi sanoa, ettei valtionsyyttäjä Jukka Rappe olisi lähtenyt syyttämään Supon johtoa ilman vankkoja perusteita.

Seppo Nevala kiisti edustajansa välityksellä virkarikossyytteen. Mitäpä muuta hän olisi voinutkaan tehdä. Hän on syytön niin kauan kunnes toisin todistetaan.

Syyllisyys jää Helsingin käräjäoikeuden ja mahdollisten ylempien oikeusasteiden harkittavaksi. Pelkkä kiivaskaan julkinen kiistäminen ei auta, jos näyttö sanoo toista oikeudessa.

Nevala selittää tiedotteessaan, että hänen tarkoituksensa oli ennalta ehkäisevästi varmistaa, että Soneran perusrakenteet toimivat moitteettomasti kaikissa olosuhteissa. Kysymys oli siitä, ”että aamulla me suomalaiset voimme herätä turvalliseen arkeen”.

Arjen turvallisuus on mitä kannatettavin asia, mutta on vaikea ymmärtää miten se liittyy teletunnistetietojen laittomaan käyttöön ja sen salailuun.

Kun ”kaikilla” on kännykkä, alkaa kaikille myös valjeta mihin kaikkeen tietojärjestelmiin jääviä jälkiä voi käyttää.

Supo on eturintamassa, selittelemättä ja ilman oikeuskäsittelyjä pidettävä huolta, että kansalaiset voivat luottaa siihen ettei kukaan keplottele heidän teletiedoillaan.

Päivän lehti

31.3.2020