Uutiset

Sushi tuli Hämeenlinnaan

Reijo Riihimäki ja Henrik Poulsen perustivat nopeasti laajenevan sushi-ravintolaketjun.

Kun tähän asti sushin ystävien on täytynyt matkustaa Helsinkiin tai Tampereelle, on japanilaista herkkua nyt tarjolla Reskan jatkeella entisen Cafe Reskan tiloissa.

Lounasaikaan aukeavan ravintolan ruokalistalta löytyvät niin misokeitot, makirullat ja nigirit kuin salaatitkin asiaankuuluvine juomineen.

Tekeillä kokonainen ketju
Hämeenlinnan Tiger Sushi on uuden kotimaisen ravintoleketjun ensimmäinen liike. Seuraava paikka aukeaa maaliskuussa Espoossa ja tämän vuoden aikana ketju levittäytyy myös Porvooseen ja pääkaupunkiin.

Ketjun taustalta löytyy hattulalainen kauppias Reijo Riihimäki, joka ei jäänyt eläkkeelle luovuttuaan Citymarketin elintarvikeosaston pitämisestä vuodenvaihteessa.

Itse ravintolatoiminnasta vastaa alan gurunakin pidetty Henrik Poulsen, joka on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt perustaa jo 13 ravintolaa.

– Me tunnetaan Retsin kanssa pitkältä ajalta ja tällaisesta paikasta on puhuttu aiemminkin. Nyt sille löytyi sopiva paikka ja puitteet saatiin sellaiseksi, että tämä kannattaa tehdä.

– Käytän mielelläni sellaista termiä kuin ”premium fast food”. Se on nopeata, mutta laadukasta. Meillä ei edes lounasaikaan pidetä valmiita lounasbokseja vitriineissä, vaan kaikki tehdään aina tilauksesta.

Puuhamies Poulsen
Yrittäjän lisäksi keittiömestarinakin toimiva Henrik Poulsen kuvailee itseään ”puuhamieheksi”, joka ravintolaa perustaessaan haluaa pitää kaikkia naruja käsissään.

– Mulla on aina päässä valmis kokonaisuus, jota lähden toteuttamaan. Avaukset ovat rankkoja, kun päätän jokaisen vihanneksen ja lasin paikan. Kysymyksiä tulee varmaan 5000 päivässä, mutta näin saan mitä haluan.

Ruoan lisäksi sisustus, valaistus ja musiikki ovat tärkeitä elementtejä. Tiger Sushi on sisustettu aasialaisen pelkistetysti ilman mitään ylimääräistä. Musiikki taas soi juuri sen verran lujalla, että pöydässä voi keskustella naapurien kuulematta.

Kaikki alkaa riisistä
Sushikokkeja ei Suomesta löydy valmiina. Ennen ravintolan avaamista henkilökunta on käynyt läpi tiukan koulutuksen.

– Kaikki on pitänyt opettaa, mikä on ollut vain hyvä asia. Ensimmäiset kaksi päivää harjoiteltiin miten riisi pestään ja keitetään. Pojat olisivat jo halunneet päästä tekemään muuta, mutta veitsiä ei oteta käteen ennen kuin perusasiat ovat kunnossa.

Poulsenin mukaan japanilaisessa ruoassa on kaksi tärkeää asiaa: riisi ja raaka-aineen tuoreus.

– Riisi pestään neljään kertaan ja prosessi on pitkä. Kun riisi on hyvää ja kala tuoretta, ollaan jo voiton puolella.

Sushia ilman kalaa
Tiger Sushin ruokalistalla noin puolet annoksista on lihattomia. Poulsenin mukaan kasvisannokset ovat jopa useissa huippuravintoloissa lapsipuolen asemassa.

– Itse otan usein fine dining -paikoissa kasvisvaihtoehdon, koska se kertoo paljon keittiön laadusta.

Jos raaka kala ei maistu, on ruokalistalla myös kana- ja ankkavaihtoehtoja. Tyylipuhtaan japanilaisen keittiön lisäksi vaikutteita on haettu myös länsimaiden sushipaikoista.
Puikkojen lisäksi syödä saa sormin ja haarukallakin.

Sushi on trendikäs juttu ja Poulsen luottaa ravintolansa menestykseen Hämeenlinnassa.

– Eniten olen yllättynyt paikan löytäneistä 15-20 -vuotiaista tyttöporukoista. Japani ja mangakulttuuri ovat muodissa siinä ikäluokassa.

Ruokailun lisäksi ravintola tulee tarjoamaan myös räätälöityjä sushintekokursseja ja -illallisia.

– Olen avannut 13 ravintolaa ja tämä on kyllä ollut niistä mielenkiintoisin ja haastavin, Poulsen hymyilee. (HäSa)