Uutiset

Susi ei ole tyhmä eläin

Susi on päivän sana, eikä pelkästään siitä syystä, että EU:n komissio on vetänyt Suomen susirajan uusiksi.

Tervetuloa sudet. Kyllä meillä metsiä riittää susien kulkea. Tanssii susien kanssa on suuri suosikkini, ei mikään susi elokuvaksi.

Susihavaintoja on melkein koko maasta, vaikka Etelä-Haagaan ei tarvitsekaan perustaa Ison Pahan Suden kohdanneiden kriisiryhmää.

Suurin osa suomalaisista on sitä mieltä, että susikanta on sopiva. Eiväthän he muutakaan voi. Ei kansalla ole kaikesta susikohusta huolimatta susiin aitoa kosketuspintaa. Elämme sentään varsin susilta suojattua elämää.

Susikoiraksi kutsuttu otus on aika monilla hihnan päässä, mutta husky harvemmilla.

Yleisimmät susihavainnot ovat elokuvista tai sitten susi katsoo hyytävästi silmiin iltapäivälehden kuvassa. Ja kaiken lisäksi sekin susi, jos ei satu olemaan täytetty, on kuvattu Ranuan eläinpuistossa.

Ei susi paha ole. Sille kuuluu rauha ja elintila siinä missä ihmisillekin, jotka ovat usein sekä pahoja että pahansuopia. Tasapaino on varmasti saavutettavissa, kunhan kaksi ääripäätä tulevat järkiinsä.

Jos susia halutaan olevan luontomme rikkautena, on niiden suojelu otettava vakavasti ja ymmärrettävä yhteiseksi pyrkimykseksi.

Kiihkeät ja ihanteelliset sudensuojelijat eivät halua hukkaa suin surminkaan hengiltä. En minäkään haluaisi. Siksi olenkin sitä mieltä, että susikanta on pidettävä kurissa.

Valitettavasti ei ole pehmeitä keinoja kannansäätelyyn. Sudelle ei voi oikein mennä maanittelemaan, että ole hyvä hukka ja mene matkoihisi.

Luonnonsuojelijat järjestävät susiretkiä Kainuun korpiin. Ulkoilu on aina hyväksi. Mikäs on sen jännempää kuin tiirailla taskulampun valossa oletettuja suden jälkiä, etenkin jos ei tarvitse jäädä seudulle vakituisesti asumaan.

Sudenvihaajat tappaisivat eläimen aina kohdattaessa. Siinä ei ole järkeä eikä sydäntä. Harkinta on avainasemassa susien kaatolupia myönnettäessä. Onneksi meillä on laki ja oikeus, eikä susia ammuta helikoptereista.

Parasta sudensuojelua on pitää sudet siellä minne kuuluvat: korven kätköissä, mistä ei ole tarpeen lähteä rosvoretkille ihmisasumusten liepeille. Typerintä on päästää kanta valloilleen ja havahtua vasta sitten, kun susi tavataan Espan puistossa.

Kun susi syö ihmisen parhaan kaverin, koiran, ei silloin sutta itketä. Pohjois-Karjalassa ei paljon pihakoiria näy.

Nelosen uutisten hirvimiehillä oli itärajan pinnassa selvä visio siitä, mihin koiransa lähettävät: suden suuhun.

Karhukoiranartun suojaksi oli sentään väsätty uusi keksintö: susiliivi, jonka tarkoitus on tärskäyttää pedon hampaisiin kunnollinen sähköisku. Vähän tosin epäilytti. Mieluummin kai hukka puree liivin viereen kuin sähköliiviin. Susihan ei ole tyhmä eläin kuten ihminen niin usein.

Päivän lehti

26.2.2020