Uutiset

Suunnistuskoulusta oppia kesän kuntorasteille

Hämeenlinnan Tarmo järjestää tänäkin keväänä aikuisten suunnistuskoulun. Viiden opetustuokion kurssilla opetellaan muun muassa kartan lukua, kompassin käyttöä ja päästään testaamaan opittuja taitoja myös suosituille Hämeen Sanomien Torstai-rasteille.

Suunnistuskoulun vetäjä Hannu Lähteenmäki kannustaa mukaan myös marjastajia ja metsästäjiä.

– Suunnistus- ja kartanlukutaidosta on hyötyä yllättävän monessa harrastuksessa. Tarmo ja Hauhon Sisu on mukana muun muassa vapaaehtoisessa pelastuspalvelutoiminnassa, jonka tehtävät ajoittuvat usein yöaikaan. Metsään on paljon mukavampi lähteä, jos osaa suunnistaa, Lähteenmäki muistuttaa.

Suunnistus on laji, joka koukuttaa yllättävän helposti. Hyvin järjestetyillä kuntorasteilla on reittejä kaikentasoisille pihkaniskoille. Päivän kuntoiluannoskin tulee hikoiltua aivan huomaamatta.

– Muutama asia pitää vain aluksi hallita edes jotenkin. Kartta pitää olla oikein päin ja kompassia käytettäessä suuntaa otettaessa pitää muistaa kääntää hahlo aina karttapohjoiseen.

– Harrastuksessa pidemmälle ennättäneille riittää haasteita vaikeimmissa maastoissa. Kartanluku on tällöin haastavampaa, Lähteenmäki muistuttaa.

Kuntorastitoiminta on organisoitu Hämeenlinnan seudulla hyvin.

– Aina pitää kuitenkin muistaa, että kunnioitetaan luontoa ja noudatetaan maanomistajien ja tapahtuman järjestävän seuran ohjeita, Lähteenmäki sanoo.

Seminaarilla ensimmäinen harjoitus

Tarmon suunnistuskoulu kokoontuu ensimmäisen kerran huhtikuun 28. päivänä kello 18 Seminaarin koululla. Kahden tunnin aikana käydään läpi suunnistuksen perusteet, karttamerkit, kuntorastitoiminta ja välineet. Koulun pihalla on myös ensimmäinen karttaharjoitus, jossa harjoitellaan kartan suuntaamista.

Toukokuun 5. päivänä kello 18 suunnistuskoululaiset pääsevät jo maastoon Aulangolla. Maastoharjoituksessa edetään kävellen opettajien johdolla ja harjoitellaan muun muassa kompassin käyttöä ja ennakointia metsässä.

Ahveniston jyhkeisiin suunnistusmaastoihin kurssilaiset tutustuvat toukokuun 12. päivänä kello 18. Tuolloin teemoina ovat reitinvalinnat ja korkeuskäyrät.

Suunnistuskoulun neljännellä oppitunnilla toukokuun 19. päivänä Moreenin maisemissa tutustutaan Emit-leimausjärjestelmään ja suunnistusratoihin. Kurssi huipentuu toukokuun 22. päivänä Moreenin kartalla suunnistettaviin Torstairasteihin. Kurssilaiset tutustuvat kuntorasteihin kello 18.

Myös kaikki Tarmon isännöimät kesän Torstai-rastit sisältyvät 80 euroa maksavan suunnistuskoulun hintaan. Rasteja haetaan Tarmon radoilla 18.6 Rietoossa Parolassa, 15.7. Karanojanmäessä, 7.8. Aulangon Heikkilässä ja 18.9. Ahvenistolla.

Suunnistuskoulun opettajina toimivat Hannu Lähteenmäen lisäksi Mika Laitamäki ja Tapio Haikama.

Torstai-rastien kausi käynnistyy keskiviikkona kello 16.30 Loimalahdessa. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic