fbpx
Uutiset

HS: Lasten evakuointi al-Holin leiriltä alkanut – ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.): "Huomenna heitä ei lennetä Suomeen"

Ulkoministeriö jatkaa valmisteluja al-Holin leirillä olevien suomalaisten lasten avustamiseksi. Ulkoministeri nimitti erityisedustajan tekemään ratkaisut mahdollisesta kotiuttamisesta.
Al-Holin leirillä olevat suomalaislapset pyritään hallituksen linjauksen mukaan kotiuttamaan mahdollisimman nopeasti. Aikuisten paluussa avustamiseen ei ole velvoitetta. Arkistokuva al-Holin leiriltä. Kuva: AHMED MARDNLI
Al-Holin leirillä olevat suomalaislapset pyritään hallituksen linjauksen mukaan kotiuttamaan mahdollisimman nopeasti. Aikuisten paluussa avustamiseen ei ole velvoitetta. Arkistokuva al-Holin leiriltä. Kuva: AHMED MARDNLI

Viranomaiset ovat aloittaneet kahden orpolapsen evakuoimisen al-Holin leiriltä Syyriasta, kertoo Helsingin Sanomat.

Lehden saamien tietojen mukaan suomalaisviranomaiset ovat hakeneet orpolapset leiriltä tiistaina ja heidät on siirretty Qamishlin kaupunkiin Pohjois-Syyriassa.

HS:n kertoman mukaan suomalaisten orpolasten kanssa Syyriasta Irakiin matkusti ainakin ulkoministeriön erityisedustaja, joka johtaa evakuointioperaatiota.

Keskiviikkona lapset kuljetettiin autolla Irakin puolelle. HS kertoo, että tiedon on heille vahvistanut Koillis-Syyrian epävirallisen hallinnon edustaja.

Molemmat lapset on tarkoitus lennättää Irakin Erbilistä myöhemmin Suomeen. Sitä, milloin tämä tapahtuu, ei ole tiedossa.

Leiriltä haetut orpolapset ovat lehden mukaan molemmat alle 7-vuotiaita. Leirillä lapsista on huolehtinut kaksi eri suomalaisnaista. Lasten oma kantasuomalainen äiti on tiettävästi kuollut pommituksissa.

Niikko: torstaina ei lennetä

Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) kertoo saaneensa tilanteesta tietoa ulkoministeri Pekka Haavistolta keskiviikkoiltana.

– Ministeri soitti hetki sitten ja kertoi, mitä on tekeillä. Voin sanoa vain sen, että huomenna torstaina heitä ei lennetä Suomeen, Niikko sanoo Lännen Medialle.

Niikon mukaan tarkempi tiedottaminen asiasta kuuluu ministeri Haavistolle.

– Hän tulee asian kanssa julkisuuteen, kun sen aika on, Niikko toteaa.

Ulkoministeriö tiedotti keskiviikkona jatkavansa valmisteluja al-Holin leirillä olevien suomalaislasten auttamiseksi.

– Lasten turvallisuuden takaamiseksi ulkoministeriö tiedottaa asiasta vasta tilanteessa, jossa suomalaiset lapset ovat suomalaisten viranomaisten hallussa, ministeriön tiedotteessa todetaan.

Ministeriön tiedotteessa todetaan, että ulkoministeri on nimittänyt erityisedustajan tekemään ratkaisut mahdollisesta kotiuttamisesta Suomen lainsäädännön nojalla.

-Nämä viranomaisen ratkaisut perustuvat tapauskohtaiseen, yksilölliseen harkintaan. Tässä harkinnassa otetaan huomioon turvallisuus Suomessa, ministeriöstä kerrotaan.

Viranomaiset valmiina

Viranomaiset ovat varautuneet suomalaisten palaamiseen al-Holin leiriltä Syyriasta lähiaikoina.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla sijaitsevan kunnan lastensuojelussa on Lännen Median tietojen mukaan oltu osittaisessa valmiustilassa jo yli kahden viikon ajan.

Toisen lähteen mukaan torstaita 19.12. on pidetty varautumissuunnitelmissa mahdollisena päivänä ensimmäiselle kotiutuslennolle. Mahdolliset paluupäivät on otettu huomioon muun muassa työvuorosuunnittelussa.

Tämän viikon torstaista mahdollisena kotiutuspäivänä on aiemmin uutisoinut Ilta-Sanomat viikko sitten.

Viranomaiset ovat valmistautuneet ottamaan ensimmäiset palaajat vastaan Helsinki-Vantaan lentoasemalla, missä heille tehdään muun muassa alustava terveystarkastus ja otetaan dna-näyte.

Lentokenttävaiheen jälkeen tulijat sijoitetaan väliaikaisiin ja vartioituihin asumisyksiköihin määräajaksi. Eristyksellä pyritään turvallisuuden takaamisen lisäksi estämään esimerkiksi mahdollisten tartuntatautien leviäminen.

Kukin kunta vastaa alueeltaan lähteneistä palaajista ja kunnissa on tietoa potentiaalisista kotiutettavista.

Lastensuojelu varautunut Isis-lasten paluuseen jo keväästä

Helsingin kaupungin lastensuojelun päällikkö Saila Nummikoski sanoo, että sosiaaliviranomaiset ovat varautuneet leiriltä palaavien ihmisten vastaanottamiseen viime keväästä lähtien.

Hän ei ota kantaa siihen, ovatko Helsingin kaupungin sosiaaliviranomaiset korottaneet valmiustilaansa.

– En voi vahvistaa mitään paluupäivää. Helsinki on varautunut viime keväästä asti vastaanottamaan leiriltä mahdollisesti palaavia lapsia ja äitejä. Muuta en voi tähän kommentoida, Nummikoski sanoo.

Nummikoski vetoaa siihen, että tiedottamisvastuu mahdollisesta paluulennosta on sosiaali- ja terveysministeriöllä (STM) sekä sisäministeriöllä. STM:n ylilääkäri Ritva Halilakaan ei asiaa kommentoi.

– Minulla ei ole tällaista tietoa. Jos jotain on tulossa, yhteys on ollut varmaan itse kuntiin, hän sanoo.

Hallitus: lapset pyritään kotiuttamaan, ei velvoitetta äitien auttamiseen

Al-Holin leirillä on useita suomalaisia naisia ja heidän lapsiaan. Hallitus linjasi maanantaina, että leirillä olevat lapset pyritään kotiuttamaan mahdollisimman nopeasti. Äitien auttamiseen viranomaisia ei velvoitettu.

Poliittisen päätöksen tekemistä edelsi kiivas väittely siitä, miten palaajien kanssa pitäisi toimia.

Ulkoministeriö on perustanut toimintalinjansa oikeuskansleri Tuomas Pöystin linjaukseen, jonka mukaan valtion tulisi toimia ainakin lasten kotiuttamiseksi. Lasten kotiuttaminen ilman äitejään on nykytilanteessa kuitenkin hankalaa, sillä leiriä hallinnoivat kurdit ovat kieltäytyneet laskemasta leiriltä vain lapsia, ellei näiden äiti ole antanut siihen lupaa. Suomalaisviranomaisilla ei ole toimivaltaa huostaanottoihin muissa maissa.

Kotiuttamiseen liittyvät käytännön asiat on jätetty viranomaisten virkavastuulla hoidettaviksi jokaisessa tapauksessa yksilöllisen harkinnan mukaan.

 

Päivitetty 18.12.2019 klo 20:43

Lisätty Helsingin Sanomien tieto kahdesta palautettavasta orpolapsesta.

klo 21:25: Juttua on päivitetty Mika Niikon ja ulkoministeriön kommenteilla.

Menot