Uutiset

Suunnitelmissa meluvallit rokin ja rannan väliin

Pitääkö rokkipäivinä lähteä evakkoon, laskeeko talon arvo ja pöllyävätkö entisen saha-alueen myrkyt Visamäkeen, jos ja kun Kantolan tapahtumapuiston paikalta aletaan kaivaa nykyistä puustoa pois?

Muun muassa tällaiset asiat nousivat esiin Kantolan tapahtumapuiston tiedotustilaisuudessa keskiviikkona. Tilaisuus oli järjestetty erityisesti vastaamaan naapureiden kysymyksiin. Paikalle tuli toistakymmentä kiinnostunutta.

Tapahtumapuistoa ajavan Häme Eventin projektipäällikkö Panu Kekäle oli valmistautunut vastaamaan lähes kaikkeen mahdolliseen. Pääsanoma oli kuitenkin se, että suurinta osaa asioista vasta selvitetään, mutta kysymyksiin vastataan parhaan kyvyn mukaan heti, kun jotain uutta tiedetään.

Keskiviikkona alueen tulevaisuudesta puhuivat kaupungin ympäristö- ja terveystarkastaja Hannu Lukkarinen, alueen melumallinnusta tekevän Ramboll oy:n edustajat, kaupungin maankäytön suunnittelun tilaajapäällikkö Aimo Huhdanmäki ja turvallisuuspäällikkö Ville Ketonen Local Crew oy:stä.

Ruoho on kylvettävä syksyllä

Mahdollisuus järjestää konsertteja Kantolassa tulevana kesänä on mennyt, mutta jos kaikki sujuu Kehittämiskeskus oy Hämeen ja ELY-keskuksen toiveiden mukaan, seuraavana kesänä rokki jo soi.

Asialla alkaa kuitenkin olla jo kiire.

-Jos halutaan, että ruoho kasvaa Kantolassa seuraavana kesänä, se on kylvettävä ensi syksynä. Alkukesästä on jo tiedettävä, eteneekö suunnitelma, Kekäle sanoo.

Aikarajat asettavat paitsi Häme Event -hankkeen päättyminen kesäkuun lopussa, myös se, että muutkin kaupungit ”alkavat herätä” suunnittelemaan kilpailijaa Porin Kirjurinluodolle ja korvaajaa Helsingin menetetyille konserttipaikoille, kuten Jätkäsaarelle.

-Hyvinkäällä on mietitty muun muassa lentokenttäaluetta.

Lavojen naama poispäin vedestä

Eniten huolta aiheuttaa konserttimelu. Kantolasta on veden yli vain muutamia satoja metrejä Visamäkeen.

Selvää on, että ääntä tulee. Häiritseekö se, on toinen kysymys. Ramboll oy on aloittanut melumallinnuksen tekemisen tietokoneella. Tuloksia on odotettavissa huhtikuun aikana.

-Tarkastelemme muun muassa sitä, miten lavat suunnataan ja miten mahdolliset maavallit vaikuttavat, kertoo Rambollin ympäristökonsultointiyksikön päällikkö Hans Westman.

-Tässä on puhuttu suurista luvuista, mikä voi antaa hieman väärän kuvan siitä, kuinka paljon isoja tapahtumia Kantolaan on tulossa, Panu Kekäle rauhoittelee.

Arvio on, että kesän aikana olisi korkeintaan neljä konserttia.

Asuinkäyttöön liian kallis

Entä ne myrkyt? Vaikka vanha puusto poistettaisiin, naapurit eivät altistu tuulen mukana pölisevälle myrkkymaalle, vakuuttaa Lulu Riikonen Ely-keskuksesta.

-Tämä alue ei ole mitenkään erikoinen tapaus. Tekniikka on hallinnassa.

Tapahtumapuiston kaltainen tapa käyttää Kantolaa on lähitulevaisuudessa todennäköisin, sanoo Hämeenlinnan kaupungin maankäytön suunnittelun tilaajapäällikkö Aimo Huhdanmäki.

-Asuinrakentamisen kustannukset saastuneelle alueelle ovat niin suuret, etteivät edes pilvenpiirtäjät kannattaisi. Tapahtumapuiston tyyppinen hanke on uskottavampi ja huomattavasti halvempi.

Tällä hetkellä odotellaan myös sitä, että Hämeenlinnan kaupunki ja Tradeka pääsisivät sopuun maa-alueen hinnasta. Arvio maan arvosta saadaan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon mukaan ”kevään aikana”. (HäSa)

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic