Uutiset

Suunnittelijat pakenevat joukolla Nokian Renkaista

Nokian Renkaiden tuotekehityksessä on joukkopako, joka uhkaa pysäyttää uusien henkilöautonrenkaiden kehitystyön. Tuotekehityksestä on muutamassa viikossa irtisanoutunut 15 henkilöä.

Syyksi joukkopakoon kerrotaan yhtiön huono ilmapiiri. Irtisanoutuneet työntekijät värväytyvät kilpailevan yrityksen palvelukseen.

Hyvistä talvirenkaistaan tunnettu pörssiyhtiö ei ole tiedottanut tuotekehityksen vaarantumisesta. Henkilöstöllä on kuitenkin lähetetty kirje, jossa kerrotaan, että T&K -ammattilaisia on siirtynyt alkuvuonna yhtiön ulkopuolelle.

”Tilanne vaatii tehotoimenpiteitä, joita tehdään niin osaston toiminnan, ilmapiirin kuin myös työtehtävien parantamiseksi”, sanotaan kirjeessä.

Tuotekehitysjohtaja Teppo Huovila vakuuttaa tiedotteessa:

– Vaikka tämä on meille kova paikka, me selviämme.
Nokian Renkailta on irtisanoutunut muun muassa tuotekehityksen vetäjä ja ainoat pintakuvioinnin suunnittelusta vastanneet työntekijät. Renkaiden tuotekehityksen lisäksi myös teknisen suunnittelun henkilöstöä on irtisanoutunut. Teknisen suunnittelun päällikkö ja hänen kakkosmiehensä ovat jättäneet yhtiön.

Yhtiö on menettänyt tuotekehitystä kaikkiaan jo 300 vuoden työkokemuksen verran. Menetys on erittäin vakava, koska renkaiden tuotekehittäjiä ei kouluteta eikä heitä ole saatavana mistään.

Työntekijät huolestuneet
Työntekijöiden edustajat pitävät tilannetta vakavana. Pääluottamusmies Petri Sorvalin mukaan on selvä, etteivät yhtiön asiat ole kunnossa.

– Tilanne ei näy jokapäiväisessä elämässä, mutta asiat ovat sekaisin. Paukkuja muihin henkilöstöasioihin ei ole, kun yritetään tukkia vuotoja.

Nokian Renkaat on menettänyt eniten tuotekehityksen avainhenkilöitä. Sorvalin mukaan yhtiössä puhutaan, että vuoto leviää laitekehitykseen.

– Vahva huhumylly pyörii, että laitekehityksestä lähtee edelleen väkeä.

Sorvalin mukaan yhtiössä tiedetään, miten tärkeitä tuotekehityksen avainhenkilöt.

– He ovat sen luokan kavereita, ettei heidän tarvitse olla työttöminä.

Nokian Renkaat on maailmalla pieni rengasyritys, sillä sen liikevaihto ylitti miljardi euroa vasta viime vuonna. Yhtiön on kuitenkin erittäin tunnettu hyvistä talvirenkaistaan.

Yhtiön tuoreessa tilinpäätöstiedotteessa kerrotaan, että Nokian Hakkapeliitta 7 -talvirengas voitti käytännöllisesti katsoen kaikki autolehtien testit Pohjoismaissa ja Venäjällä.

Hämeen Sanomat ei useista yrityksistä huolimatta saanut kommenttia Nokian Renkaiden toimitusjohtajalta Kim Granilta. Tuotekehitysjohtaja Teppo Huovila ei vastannut soittopyyntöön. (HäSa)

”Joukkopako kovin liioiteltua”
– Joukkopako on kovin liioiteltu termi. En käyttäisi sitä, Nokian Renkaiden markkinointi- ja viestintäjohtaja Antti-Jussi Tähtinen sanoo.

Tähtisen mukaan irtisanoutuneita tuotekehittäjiä ei ole kuin toistakymmentä. Hän sanoo, että yhtiöstä lähteneet työntekijät ovat perustaneet alihankintayhtiön, joka tarjoaa tuotekehitystä ja testausta.

– Alalla ei ole aikaisemmin ollut tarjolla juurikaan muita työpaikkoja kuin Nokian Renkaat. Nyt henkilöstöä lähtee helposti, kun työpaikkoja tulee tarjolle.

– Tulee ja menee väkeä. Myös tuotekehityksen ihmisiä on lähtenyt, Tähtinen kuvaa tilannetta.

Nokian Renkaiden sisäisessä tiedotteessa tilanne myönnettiin ”kovaksi paikaksi”. Tiedotteessa puhuttiin ilmapiiristä ja ihmisten jäämisestä tulosten taakse. Työntekijöille luvattiin muun muassa tehtäväkiertoa ja henkilökohtaisia oppimissuunnitelmia.

– Analysoimme tilannetta. Asioille on tehtävä jotakin.