Uutiset

"Suurella kunnioituksella katselen tätä äijää"

Kauppaneuvos Aimo Vihervuori hymyilee katsellessaan säveltäjä Tauno Marttisesta kesällä 1989 kuvaamaansa kotivideota.

-Suurella kunnioituksella katselen tätä äijää. Se on just tommonen, Vihervuori katsoo tuolilla löhöävää Marttista, joka höykyttää videon lopulla Hämeenlinnan kaupunkia.

Vihervuori on kuvannut vuodesta 1989 lähtien tunnettuja hämeenlinnalaisia ystäviään omiin kotikokoelmiinsa.

-Olen ollut aina kova kuvaamaan ja tallentanut monia asioita. Tuolloin minulla välähti, että kaverit on kohta aika vanhoja patuja. Ajattelin, että heidät täytyy saada kuvattua. Ne on melkoisia dokumentteja.

Vihervuori kuvasi ja haastatteli 8-millimetriselle videolle Marttisen lisäksi muun muassa taidemaalari Taisto Ahtolan, pormestari Osmo Laakson ja lentokapteeni, palomestari Juhani Horman.

Viime syksynä Vihervuori lahjoitti videot Hämeenlinnan kirjastolle ja silloin kirjastotoimenjohtaja Timo Koivu innostui videoista. Tämän vuoden kulttuurikeskuksen vt. johtajana toimiva Koivu ideoi, että kotivideot voitaisiin esittää yleisölle.

Esitykset alkavat huomenna keskiviikkona kello 14 ARX-talon Keinusalissa. Silloin elämäänsä ja uraansa muistelee säveltäjä Tauno Marttinen.

Leikkaamatonta materiaalia

Vihervuori kertoo, että kaikki hänen haastattelemat henkilöt suostuivat heti haastatteluun. Vihervuori kuvasi ja haastatteli samaan aikaan, eikä videoita ole leikattu.

-Pienestä reiästä tähystin ja juttelin. Eikä minulla mitään käsikirjoitusta ollut. Muun muassa taidemaalari Taisto Ahtola oli loistava kertoja.

Vihervuoren apuna muutamissa kuvauksissa oli Rauno Hartikainen. Yhden videon kuvasi Kari Takala Vihervuoren haastatellessa.

-Kuvasin niin kauan kuin ihmisillä oli asiaa tai kunnes akku loppui. Kaikki esitykset ovat toista tuntia pitkiä ja kuvattu haastateltujen kotona tai ateljeessa.

Ainoastaan yksi video on esitetty aikaisemmin. Se on Ahtolan video, joka näytettiin Hämeenlinna-Seuran järjestämässä muistotilaisuudessa.

Videot ovat Hämeenlinnan kirjaston kotiseutukokoelmassa. Lähinnä ne on tarkoitettu tutkijoiden ja harrastajien käyttöön. Yleisöesitykset järjestää Kulttuurikeskus.

Merkkihenkilöt kotivideolla

esitykset ARX-talon Keinusalissa kello 14. Vapaa pääsy.

keskiviikkona 2.2. säveltäjä, professori Tauno Marttinen.

9.2. taidemaalari, professori Taisto Ahtola.

2.3. viihdemuusikko, director musices Kalevi Viitamäki.

16.3. pormestari, Mannerheim-ristin ritari Osmo Laakso.

30.3. olympiapujottelija Pentti Allonen.

13.4. lentokapteeni, palomestari Juhani Horma.

27.4 lehtori, jääkiekkoilija ja pesäpalloilija Eero Salisma.

syksyllä 2005 esitetään vielä lausuntataitelija, professori Liisa Majapuron ja maanviljelysneuvos Allan Nukarin haastattelut sekä Hämeenlinnan olympialaisten vuoden 1952 kisapaikat ja Hämeenlinnan olympialaisten Suomen viisiottelijoiden kisamuisteloja.

Päivän lehti

7.8.2020