Uutiset

Suuressa valiokunnassa istuu kolme hämäläisedustajaa

Hämeen vaalipiirin kansanedustajat ovat hyvin edustettuina tärkeimmissä valiokunnissa.

Esimerkiksi huomenna perjantaina Suomen Portugal-päätöksen tekevässä Suuressa valiokunnassa istuu peräti kolme hämäläisedustajaa: lahtelainen Jouko Skinnari (sd.) ja hollolalainen Anne Louhelainen (ps.) varsinaisina jäseninä ja hämeenlinnalainen Johannes Koskinen (sd.) varajäsenenä.

Myös tärkeässä ulkoasiainvaliokunnassa on yhtä vahva miehitys. Varsinaisina jäseninä siellä istuvat hämeenlinnalaiset Tarja Filatov (sd.) ja Johannes Koskinen ja varajäsenenä loppilainen Timo Heinonen (kok.).

Valtiovarainvaliokuntakin on hyvin miehitetty hämäläisvoimin. Siellä on paikka Filatovilla, riihimäkeläisellä Päivi Räsäsellä (kd.) ja varajäsenenä myös hämeenlinnalaisella Ismo Soukolalla (ps.).


Puolustus ja lakiasiat kiinnostavat

Eduskunnan hämäläisvaltaisin toimielin on puolustusvaliokunta, jossa istuvat varsinaisten jäsenten Heinosen ja Soukolan lisäksi varajäseninä Skinnari ja orimattilalainen Kalle Jokinen (kok.)

Myös muun muassa rikosoikeutta käsittelevässä lakivaliokunnassa on neljä hämäläistä: varsinaisina riihimäkeläinen Aino-Kaisa Pekonen (vas.), asikkalalainen James Hirvisaari (ps.) sekä varajäseninä Jokinen ja Louhelainen.

Astetta arvovaltaisempaan perustuslakivaliokuntaan ovat päässeet puolestaan Koskinen ja Jokinen. Talousvaliokunnassa vaikuttavat Hirvisaari ja Skinnari.


Ahkerimmilla riittää seurattavaa

Hämäläisistä eniten valiokuntapaikkoja ovat kahmineet kokoomuksen kansanedustajat Timo Heinonen ja Kalle Jokinen, jotka kumpikin seuraavat peräti neljää valiokuntaa.

Kolmessa valiokunnassa istuvat Johannes Koskinen, Sanni Grahn-Laasonen (kok.), Jouko Skinnari ja Anne Louhelainen.

Kaksi valiokuntaa hoitavat Tarja Filatov, James Hirvisaari, Mika Kari (sd.) sekä Ismo Soukola. Yhteen valiokuntaan keskittyvät pienten puolueiden Päivi Räsänen ja Aino-Kaisa Pekonen.


Anttilan ja Rehulan paikat vielä auki

Lopulliset toimielinvalinnat tehdään hallituksen muodostamisen jälkeen, kun tiedossa ovat uudet ministerinimet. Ministeriksi nousevat kansanedustajat jättävät valiokuntapaikkansa, jotka jaetaan muiden edustajien kesken.

Toimitusministeristössä uuden hallituksen muodostamiseen saakka jatkaville keskustaministereille Sirkka-Liisa Anttilalle ja Juha Rehulalle etsitään tuolloin sopivat valiokuntapaikat. Todennäköistä on, että konkaripoliitikot saavat merkittävät tehtävät.

Esimerkiksi maa- ja metsätalousvaliokunnassa ei ole tällä hetkellä yhtään hämäläisedustajaa. Rehula johti ennen ministeriyttään puolestaan sosiaali- ja terveysvaliokuntaa. (HäSa)

Päivän lehti

17.2.2020