fbpx
Uutiset

Suuret sanat eivät seksikauppaan pure

Eduskunnassa käyty lähetekeskustelu seksin ostamisen kieltämiseen tähtäävästä laista oli poikkeuksellisen vilkas. Sen tulos oli arvattavissa: mielipiteitä on joka lähtöön.

Seksin ostokielto on lain käsittelyn loppuun asti sekä eduskunnassa että kansalaisten keskuudessa tunteita herättävä asia. Eduskunta ei kuitenkaan ota kantaa yksinomaan seksin ostamiseen, sillä puntarissa on myös naisen asema suomalaisessa yhteiskunnassa, laajasti katsoen myös ihmisarvo.

Hallituksen esitys joutui heti kättelyssä vastatuuleen. Hallituksen näkökulmasta kiusallisen moni kansanedustajaa ihmetteli, miksi lain voimalla ollaan kieltämässä ainoastaan seksin ostamista. On täysi syy uskoa, että sama seikka kummastuttaa myös kansaa.

Eduskunnan tehtävä on säätää lakeja. Tässä tehtävässä asiallinen ja viileä suhtautuminen takaa paremmin lopputuloksen kuin vaikeiden asioiden yksinkertaistaminen ja suoranainen kansankiihotus.

Seksin ostamisen kieltämisellä ei voi olla mullistavaa vaikutusta itse pääasiaan, seksikauppaan. Tätä mieltä ovat varsin yksimielisesti lukuisat asiantuntijat. Lakia säädettäessä jokaisen kansanedustajan olisi syytä olla nöyrä, eikä vallan kahvaa käsissään pitävä pullistelija.

Osa kansanedustajista puoltaa lakia ennen muuta siksi, että yhteiskunnan pitäisi moraalisin perustein tuomita koko seksikauppa. Tällaisin perustein säädettyä seksilakia Suomi tuskin tarvitsee.

Jos seksikauppaa ei nimeksikään kyetä valvomaan, mistä poliisi varoittaa, Suomi on saanut jälleen uuden kieltolain ilman arkiseen elämään ulottuvaa merkitystä. Lain tarkoitus ei ole vain paheksua. Lain noudattamista täytyy pystyä valvomaan ja sen rikkomisesta tulee seurata asianmukainen rangaistus. Näitä lähtökohtia on erityinen syy korostaa seksikaupan yhteydessä.

Seksikauppa on sopiva väline kansankiihotuksessa. Lain vastustajat on helppo leimata prostituution ja kaikenlaisen kaupallisen seksiteollisuuden kannattajiksi. Eduskunnan huoli on kuitenkin yhteinen. Seksikauppa halutaan Suomessa kuriin, kysymys on vain keinoista, joilla päämäärään yritettäisiin päästä.

Keskustelua hämmentävät muutamien seksikaupan ammattilaisten puheenvuorot, joissa prostituoitu on yrittäjä muiden yrittäjien joukossa. Sumuverholla ei karun kovia tosiasioita pidä peitellä. Seksikaupan kuvassa ovat mukana naisen alistamisen lisäksi hyvin usein kansainvälinen rikollisuus ja huumekauppa.

Seksin ostokieltoa koskeva laki on parhaillaan eduskunnan lakivaliokunnassa. Se kuulee kantansa ratkaisemiseksi viranomaisia, eri järjestöjä ja asiantuntijoita. On kaikki perusteet uskoa, että lakivaliokunta tekee huolellista työtä puheenjohtajansa Tuija Braxin (vihr.) johdolla.

Kansanedustajien olisi aikanaan – suurien sanojen sinkoilun sijaan – syytä tutustua huolellisesti lakivaliokunnan työn tulokseen.

Menot