Uutiset

Suuret seikkailijat syövät keskiaikaa Keskiaika aiheuttaa kaasukammion

Siansorkkia, nauriita, spelttiä. Leivästä ja tupakasta voi vain haaveilla.

Miltä kuulostaisi, jos jääkaapista löytyisi kuivattuja herneitä, kuivattuja marjoja ja omenaa, spelttiä, päivittäin neljä munaa, hirssiä, ohraa, ruista, nauriita, lanttuja ja vettä? Näistä keskiaikaisista ruokatarvikkeista Suuren seikkailun kisailijat tekevät itselleen ruokaa vielä kolmen viikon ajan ilman kahvia, teetä, sokeria, leipää, perunaa tai porkkanaa.

-! Toki viemme kilpailijoille myös lihaa ja kalaa, mutta he saavat valmistaa ne itse, kertoo Leena Haavisto.

Haavisto vetää ruokaryhmää, joka on suunnitellut ruuat sekä kilpailijoille että tuotantoporukalle. Kilpailijat syövät keskiaikaista ruokaa ja valmistuksessa hyötyä on mielikuvituksesta.

Lisäksi kummallakin kilpailujoukkueella on neljä kanaa. Television katselijoiden on turha odottaa kuitenkaan keskiaikaista tyyliä, millä kana otetaan hengiltä, sillä jos kilpailijat haluavat syödä kanan se ”häviää” ja tilalle tulee pakastebroileri. Ihan vain elintarvikelainsäädännöllisistä syistä.

– Maitokin pitää viedä tölkeissä, jotta kukaan ei saa ylimääräisiä pöpöjä.

Idea on, että ruokaa viedään noin neljän päivän tarpeet kerrallaan ja kilpailijat itse suunnittelevat mitä niistä valmistavat.

Haavisto nauraa, että ensimmäisien päivien aikana nauriit oli jo popsittu.

– Voi käydä vatsan päälle, jos niitä syö koko ajan raakana.

Shokkihoitoa siansorkilla

Haaviston mukaan kilpailijoiden ruoka on monipuolista ja terveellistä. Haavisto on myös tarkkaan laskenut, että tarjottavista aineksista saa riittävästi energiaa.

Suolaa ei keskiajalla käytetty, mutta Suuren seikkailuun se on otettu mukaan, jotta kilpailijoiden suolatasapaino säilyy.

Keskiajalla ruokavalioon kuuluivat myös sienet ja veri.

– Tähän vuodenaikaan sieniä ei ole, ja korvasienetkin syötettiin vihollisille. Veri voisi olla vähän liian eksoottista, mutta kyllä esimerkiksi shokkihoitona kisailijat saivat raakoja siansorkkia ja sianpalvia. Toivottavasti vain ymmärtävät, että niistä saa ihanaa hernekeittoa.

Periaate onkin, että kisailijoille tuotava liha ei ole fileetä.

– Lihoja pitää osata keittää ja hauduttaa pitkään.

Haavisto kertoo, että ruokien suunnitteleminen on ollut iso ruljanssi, sillä hän on opiskellut keskiaikaa ja lukenut paljon aiheeseen liittyen.

– Etukäteen on ollut älyttömästi töitä, mutta on tämä tosi kivaa. Tässä saa myös ruokatietoa siirrettyä eteenpäin.

Rautapadalla vaikka lättyjä

Edellisinä vuosina Suuret seikkailijat ovat saaneet ruuat valmiina. Tänä vuonna ennen kilpailuja ei paljastettu, että ruoka tarvitsee tehdä itse.

– Kilpailijoista selkeästi huomaa, että he ovat opiskelleet keskiaikaa, mutta ruuasta he tietävät todella huonosti. Kisan aikana palkinnoksi he saavat tietoa siitä, mitä luonnosta voi syödä. Ja näkiväthän he alkuleirissä, miten valmistin ruokia, Haavisto hymyilee.

Joukkueet ovat saaneet yhden padan, jossa ruuat valmistetaan. Haavisto sanoo, että rautapadan pohjalla voi aivan hyvin tehdä myös lättyjä.

– Kananmunat kannattaa hyödyntää taikinoihin, kun kilpailijoita on paljon. Silloin niistä saa enemmän irti.

Tosin sitä kilpailijoiden ei tarvitse pelätä, että metsäneläimet kävisivät syömässä heidän ruokavarastonsa.

– Kisapaikalla on vartijoita, jotka pitävät huolen myös siitä, että ruuat eivät mene parempiin suihin.

Kummankin joukkueen ryhmäjohtajat saavat joka päivä lämpimän ruuan. (HäSa)

Louhi-joukkueeseen kuuluva Mervi Weckman kehaisee, että joukkue on tehnyt jo itse leipää vedestä ja jauhoista.

– Paistoimme leipiä padan kannella, mutta sitten se halkesi. Se homma loppui siihen, Weckman nauraa.

Myöhään torstai-iltana Suuresta seikkailusta tippunut Kari ”Copo” Koskela kertoi Hämeen Sanomille ennen tippumistaan leirissä, että päälliköiden ruoka on luksusta.

– Päälliköllä on päällikön etuja, mutta mä jaan ruuat. Mutta jos kysytään, en ole jakanut, sillä ilmeisesti se ei ole sallittua.

Ensimmäisessä leirissä joukkueet saivat osin valmista keskiaikaista ruokaa ja osin valmistivat itse.

– Ekalla leirillä elimistö huusi apua, sillä en ole tottunut niin rasvaiseen ja suolaiseen ruokaan. Kotioloissa syön lähinnä riisiä ja kanaa, Koskela kertoo.

Koskelan mukaan Louhi-joukkueessa ei ole nähty nälkää, mutta päivät ovat olleet kiireisiä ja silloin joukkue ei ole kunnolla ehtinyt tehdä ruokaa.

– Ei tällaiseen ole tottunut. Kyllä tämä Atkinsin-dietin pätkii milloin vain.

Koskelalla ruokaa enemmän ongelmia aiheutti se, että kahvia ei saanut eikä tupakkaa.

-! On hyvä juttu, että meidän pitää tehdä ruuat itse. Se on edistystä ja katsojat tykkää.

Päivän lehti

27.1.2020