fbpx
Uutiset

Suuret suomalaiset unohdetut

Yleisradion äänestyksen alkukarsinnoissa kalkkiviivoilla kangistui joukko suuria suomalaisia, joista suurin on ehdottomasti suuri kansainvälinen taidemaalarimme Albert Edelfelt. Suuri vahinko, että hän pääsi kansalta unohtumaan.

Professori Matti Klinge oli oikeassa. Ateneumin Edelfelt-näyttelyn on tähän viikonloppuun mennessä nähnyt 170 000 suomalaista, joten jos äänestys olisi nyt, Edelfeltille olisi suorastaan satanut ääniä.

Kukapa muu on tehnyt niin monta rakastettua ja kaikkien tuntemaan taulua kuin hän: Kuningatar Blanka prinssiä leikittämässä, Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä juoruamassa, Poikia rannalla ja tyttöjä Luxemburgin puistossa leikkimässä. Puhumattakaan Ida Aalbergista ja ihanasta Virginiestä.

Ida Aalbergin, Janakkalan Leppäkosken suuren tyttären, puuttuminen listalta on Edelfeltin veroinen työtapaturma. Hän oli suomalaisen teatterin ihailtu uranuurtajanainen.

Ja miten ihmeessä Suomen kansa saattoi sivuuttaa suomalaisen oopperan jumaloidun diivan tähtisopraano Aino Acktén?

Suuri kissojen ystävä

Naiset jäivät kaikkiaan äänestyksessä vähemmistöön ja syyttä suotta.

Historian ilmiselvistä naissuuruuksista puuttui runoilija Edith Södergran.
Södergran on maailmanluokan runoilija, tunnetuin suomalainen maailmalla runoilijoiden joukossa. Hän oli suuri kissojen ystävä.

Jostakin kumman syystä painosten kuningas Kalle Päätalo pääsi suurimpien suomalaisten joukkoon, mutta painosten kuningatar Laila Hietamies ei päässyt. Hietamiehen lukijat kai unohtivat äänestää.

Yritysmaailmassa Sari Baldauf on suuri suomalainen uranuurtajanainen ylitse muiden, yksi maailman vaikutusvaltaisimmista naisista. Hän on Nokian verkkoliiketoiminnan johtaja. Lopullisesti hän osoitti suuruutensa lähtemällä Nokiasta.

Kotimaassa Baldaufin nimeä ei kai riittävästi tunneta, jotta hän olisi kohonnut arvoiseensa seuraan. Tottahan suomalaiset tuntevat paremmin lööppien sankarit, mutta silti unohtuivat heistäkin suurimmat.

Lööppisankarit kunniaan

Suuren suomalaisten murhamiesten joukosta puuttui se kolmas, sillä ei kahta kolmannetta. Piispa Henrikin kirveellä tappanut Lalli ja Bobrikovin ampuja Eugen Schauman tarvitsee ehdottomasti rinnalleen Suomen kuuluisimman murhamiehen Matti Haapojan.

Vaikeista vaikeimman lapsuuden elänyt Haapoja oli teki uraa ulkomaita myöten, jos Siperiaa voi autonomian aikana pitää ulkomaana. Ja käveli Siperiasta kotiin jatkamaan murhatöitä. Lehdet seurasivat tarkkaan hänen tekemisiään. Hän olisi ollut 1800-luvun lööppien kuningas, jos lööppejä olisi ollut.

Suomen kaikkien aikojen suurin kyläkauppias ja suurten lööppien mies on Vesa Keskinen. Hän ei enempiä esittelyjä kaipaa. Viimeksi hänelle on myönnetty Vuoden pukin titteli.

Keskisen taakse on viime aikojen lööppirintamalla jäänyt kansainvälinen taiteilija Juhani Palmu, mutta Palmun suuruus ei ole siitä himmentynyt. Hänellä on valtava ego ja valtava sikari, joka kilpailee täysin Jean Sibeliuksen kuuluisien sikarien luokassa.

Ei silti, puuttuvat lopulliselta sadan listalta myös rakastettu satukuvittaja Rudolf Koivu, tutkimusmatkailija A. E. Nordenskiöld ja jopa suuri kustavilainen hurmuripoliitikko Kustaa Mauri Armfelt.

Yleisradion Suurin suomalainen -äänestys ratkeaa tänä iltana.

Menot