fbpx
Uutiset

Suuret tunteet sattuvat

Nykyihminen on ihan pihalla tunteidensa kanssa. On niin vaikea vastata urheilutoimittajien suosimaan kysymykseen, miltä nyt tuntuu. Varsinkin, jos tuntuu oikein pahalta.

Olisi paljon helpompaa vastata niin kuin lapset: ihan kivaa.
Mutta ei hätää, käy aivojen magneettikuvauksessa ja tunnista tunteesi.

Tutkijat ovat nimittäin löytäneet selityksen ilmiölle, joka on sydänsuruista kärsineille hyvin tuttu. Vahva emotionaalinen kärsimys aktivoi samaa hermostoa kuin fyysinen kipu. Kyllähän sen kaikki ovat varmasti tienneet, että sydänsurut sattuvat syvälle sieluun, mutta siitä ei vain ole ollut todisteita.

Kyseisessä tutkimuksessa joukolle ihmisiä näytettiin kuvia heidän entisestä puolisostaan ja hyvistä ystävistään. Sen jälkeen heidän piti arvioida kiputuntemusta.

Aivojen magneettikuvaus paljasti, että ex-puolison kuvien näkeminen aktivoi aivojen alueita, jotka eivät yleensä reagoi emotionaalisiin ärsykkeisiin. Ystävän kuva ei juuri hetkauttanut.

Ex-puolison kuvan näkeminen näytti magneettikuvassa itse asiassa pahemmalta kuin kuva, joka on otettu silloin, kun tutkittava työnsi sormensa kuumaan kahviin.

Niin siis tämä toimii vain silloin, kun puoliso on tehnyt jotain sellaista, mikä riipii sydäntä erityisen pahasti. Tavallinen erosimme ystävinä -tunnetila ei ilmeisesti kelpaa.

Hieno keksintö. Kohta joku voisi kehitellä edullisen kannettavan version aivojen magneettikuvauslaitteesta.
Sellaisen, jota voisi kantaa mukana paikkaan kuin paikkaan.

Aina, kun kasvot alkavat vääntäytyä vaivautuneeseen ilmeeseen ja alahuuli alkaa uhkaavasti väristä, ei muuta kuin piuhat kiinni ja todistamaan, miltä tuntuu.

Siinä voisi oppia tuntemaan itsensä paljon nopeammin kuin nykymenetelmällä ja turha elämäntuska jäisi unholaan.
Tunteista puhuminen on kovin vaikeaa, mutta jos siihen saisi edes jotenkin liitettyä tekniikkaa, asiasta tulisi arkipäiväistä ja vähemmän tunnetietoisesta ihmisestäkin tulisi yhteiskuntakelpoinen.

Tutkijat voisivat varmastikin keksiä laitteeseen lisätoimintoja, vivahteita, joista voisi päätellä enemmän kuin vihan kivun.

Enää ei tarvittaisi kalliita terapiaistuntoja. Eivätkä ihmiset sairastuisi masennukseen. Laitetta voisi vielä kehittää eteenpäin niin, että näkisi, mikä aihe aiheuttaa erityistä värinää esimerkiksi kansanedustajaehdokkaan aivoissa.

Olen sitä mieltä, että Suomi tarvitsee ehdottomasti kannettavan aivojen magneettikuvauslaitteen!

Työpaikoillakin elämä helpottuisi suunnattomasti, kun ei tarvitse arvailla, miksi se työkaveri nyt noin käyttäytyy. Näyttäisi vain magneettikuvauslaitteen tulosta ja kaikki tietäisivät: juu, nyt tuntuu pahalta.

Entäs sitten lääkärikäynnit. Diagnoosin tekeminen voisi edelleen olla vaikeaa, sillä eihän sitä voi tietää, aiheutuuko aivokuvauksen tulos kivusta vai suurista tuskan tunteista. Mutta onko sen nyt niin väliä, eikö tärkeintä ole tietää, että nyt sattuu.

Menot