Uutiset

Suuri muutos pelkkä haavekuva

Perussuomalaisten paikka on suurvoiton myötä hallituksessa, korosti SDP:n puoluejohtaja Jutta Urpilainen vaalien tuloksen ratkettua. Tähän ei ole lisättävää. Kansan tahto tulee näkyä hallituksen kokoonpanossa.

Tilannetta korostaa vielä se, että perussuomalaiset oli paikoissa mitattuna vaalien ainoa voittava puolue. Kaikki muut puolueet – paitsi paikkansa säilyttänyt RKP – kuuluvat vaalien häviäjiin.

Perussuomalaisten historiallinen nousu kielii politiikan ja sen suunnan muutoksesta. Muutos näkyy eduskunnan kokoonpanossa, yksin puoluejohtaja Timo Soinin ryhmän läpimurrossa.

Äänestäjät valitsivat uusia ihmisiä hoitamaan yhteisiä asioita poliittisen vallan keskukseen, eduskuntaan. Vaalien jälkeen poliittisten päättäjien ratkottavana on täsmälleen samat ongelmat kuin ennen vaaleja.

Perussuomalaisten vaalivoitto perustui keskeisesti kansan tyytymättömyyteen. Soinin keskeinen sanoma äänestäjille ei ollut oma ohjelma vaan hallituspuolueiden herkeämätön ja tulosta tuottanut arvostelu.

Nämä puheet ovat nyt historiaa, tästä eteenpäin Soinin on joukkoineen kannettava vastuuta poliittisista päätöksistä ja tässä perussuomalaiset on populistisena puolueena aivan uuden tilanteen edessä.

Suuren muutoksen este on yksin valtion rahapula. Keskustan ja kokoomuksen varaan rakentunut hallitus torjui onnistuneesti lamaa velkaa ottamalla, mutta nyt tämä tie on kuljettu loppuun. Velkaa tulisi jopa maksaa takaisin, samaan aikaan valtion tuloille ja menoille on haettava tasapaino.

Toinen tapa toteuttaa suuri muutos on vahva hallitus, joka jakaa nykyiset rahat järkevämmin ja tuottavammin. Tätä vaihtoehtoa ei ole näköpiirissä.

Varteenotettavin vaihtoehto on ainakin toistaiseksi kokoomuksen, SDP:n ja perussuomalaisten hallitus. Pääministerin salkku kuuluisi tässä vaihtoehdossa kokoomuksen puoluejohtaja Jyrki Kataiselle.

Katainen korostaa, että poliitikkojen työtä on sopia yhteistyöstä, maan kehittämisestä. Samaa korostavat, hieman eri painotuksin ja sanoin, myös Jutta Urpilainen ja Timo Soini. Neuvottelujen lähtöruudussa henki on rakentavan sovinnollinen.

Puolueet ovat kuitenkin ohjelmallisessa mielessä kaukana toisistaan – eikä pelkästään Eurooppa-politiikassa, josta sovinto on yksinkertaisesti pakko rutistaa.

Puolueiden etäisyys tuskin nousee hallitusyhteistyön esteeksi, mutta suuret muutokset se helposti hautaa. Kun ei pystytä sopimaan uudesta, jatkemaan politiikan tekemistä mahdollisimman pitkälti kuten tähänkin asti!

Tärkeää olisi muun muassa uudistaa verotusta. Hetemäen työryhmä pohjusti suurta muutosta, kolmen suurimman puolueen hallitus voi joutua tyytymään lähinnä pääomaverotuksen kiristämiseen kahdella prosenttiyksiköllä.

Edessä on vaikeita päätöksiä, joiden tekeminen on tuskallista uudelle hallitukselle – pohjasta riippumatta.