fbpx
Uutiset

Suuria päätöksiä ei syntynyt

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) on silmiinpistävän tyytyväinen Suomessa järjestettyyn nelipäiväiseen Asem-kokoukseen. Vanhanen pitää tärkeänä jo yksin sitä, että Euroopalla ja Aasialla on laajapohjainen yhteistyöfoorumi.

Asemin Helsingin kokouksessa syntyi yksi kouriintuntuva ratkaisu. Asem-yhteistyö laajenee käsittämään Euroopasta Romanian ja Bulgarian sekä Aasiasta Intian, Pakistanin, Mongolian sekä Aseanin sihteeristön.

Kokouksen tulokseksi on laskettu myös julkilausuma, jonka mukaan Helsingin tapaamisen osanottajavaltiot sitoutuvat jatkamaan työtä kasvihuonepäästöjen rajoittamiseksi.

On valitettavasti aihetta kysyä, onko sinänsä juhlallisella julistuksella mitään merkitystä. Ilmastojulistus on kirjoitettu niin väljäksi, että sen voi hyväksyä aivan mikä valtio hyvänsä. Kukapa nyt ei ponnistelisi yleisen hyvän puolesta! Varsinkin Aasiassa talouden mahdollisimman voimakas kasvu on ja pysyy kaikissa ratkaisuissa kunniapaikalla.

Linja on vaarallinen, kaikkea muuta kuin kestävää kehitystä tukeva. Aasiassa panostetaan sananmukaisesti kaasu auki bisnekseen, kasvihuonepäästöä koskevat ongelmat ratkaistaan lyhyesti ilmaisuna joskus.

Asem-kokous on kuitenkin turha syyttää ilmastojulistuksesta. Helsingissä oli pakko tehdä päätöksiä, jotka kokouksen kaikki osanottajat saattoivat hyväksyä. Ympäristönsuojelussa rima jäi taas kerran murheellisen matalalle.

Koska neuvottelupöydässä oli Eurooppa, oli Asem-kokouksessa välttämätöntä keskustella Aasian maiden ihmisoikeuksista. Tässäkin mielessä Helsingin kokouksen anti oli niukka.

Eurooppa painosti varsinkin Myanmaria, entistä Burmaa, sekä Kiinaa kunnioittamaan ihmisoikeuksia. Mistään ei hyvällä tahdollakaan voi päätellä, että maat ottaisivat kovistukset tosissaan. Myanmar on sotilasvaltio, jonka johdolla on oma vankkumaton käsityksensä käsitteistä oikea ja väärä.

Kiina on puolestaan sekä taloudellisesti että poliittisesti edelleen kasvava suurvalta, jonka ei tarvitse kuunnella eurooppalaisia neuvoja saati noudattaa länsimaiseksi leimattuja oppeja. Kiina on suuri maa, siinä tyly peruste kuolemanrangaistukselle.

Kiinalla oli jopa varaa kiristää sananvapautta koskevia määräyksiä juuri ennen Asem-kokousta. Tämän voisi tulkita uhitteluksi, mutta aivan ilmeisesti Asemilla ja sananvapauden rajoittamisella ei ollut tekemistä keskenään.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) keskusteli Kiinan ulkoministeri Li Zhaoxingin kanssa kiinalaisesta sananvapaudesta. On helppo arvata, ettei Tuomiojan puheilla ole minkäänlaista vaikutusta.

Asem-kokous hyödyttää ennen muuta Euroopan ja Aasian kaupallisia suhteita. Tässä valossa on aiheellista kysyä, mihin tapaamisfoorumia oikeastaan tarvitaan. Kauppa hakee kyllä nykymaailmassa väylänsä ilman osallistujavaltioiden poliittisten johtajienkin varsin raskassoutuista kokousta.

Asem-kokous hyödyttää ennen muuta Euroopan ja Aasian kaupallisia suhteita.

Menot