Uutiset

Suurin osa ruokakaupasta jäisi lakon ulkopuolelle, vaikka Prismat ja Citymarketit tulisivat PAM:n työtaistelujen piiriin

Suomalaiset eivät jäisi ilman ruokaostoksia, sillä suurin osa päivittäistavarakaupasta käydään hypermarketteja pienemmissä ruokakaupoissa
Suurten Prismojen tavaravarastoissa ei ole tilaa kuin kylmäketjun vaativille maito- ja lihatuotteille. Muutoin tavaravirrat kulkevat suoraan rekan kyydistä hyllyille. Kuva: Jussi Leinonen
Suurten Prismojen tavaravarastoissa ei ole tilaa kuin kylmäketjun vaativille maito- ja lihatuotteille. Muutoin tavaravirrat kulkevat suoraan rekan kyydistä hyllyille. Kuva: Jussi Leinonen

Palvelualan ammattiliiton (PAM) lakonuhkat toteutuessaan vaikuttaisivat kahden viikon päästä S-ryhmän Prismojen ja viikkoa myöhemmin K-ryhmän Citymarkettien toimintaan. Tosin molemmat ryhmät ilmoittavat pitävänsä hypermarkettinsa mahdollisuuksien mukaan auki.

– Olemme arvioineet, että valtaosa Prismoista pystytään pitämään auki. Häiriöitä varmasti näkyy joidenkin tuoteryhmien saatavuudessa, mutta tärkeimpien päivittäistavaratuotteiden saaminen voidaan turvata, sanoo SOK:n kenttäjohtaja Arttu Laine.

– Lähtökohtana on, että kaikki K-Citymarketit pidetään auki. Vaiheittain lakko voi näkyä tuoretuotteiden valikoimassa, sanoo Keskon työsuhdejohtaja Petteri Huovinen.

Ruoka ei kuitenkaan lopu suomalaisten jääkaapeista. Suurin osa ruokakaupasta nimittäin käydään supermarket-luokan kaupoissa.

Päivittäistavarakauppa ry:n (PTY) tilastojen mukaan suurten supermarkettien markkinaosuus päivittäistavarakaupasta vuonna 2018 oli 34,6 prosenttia ja hypermarkettien eli yli 2 500 neliömetrin kauppojen osuus 32,5 prosenttia. Voimasuhteet ovat muuttuneet vuoden 2012 jälkeen, jolloin hypermarketit veivät vielä ykköspaikan.

– Myymälöiden määrä on kasvanut ja ne ovat kyenneet hyödyntämään uutta aukiololainsäädäntöä, selittää PTY:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

Viime vuonna tosin hypermarkettien myynti kasvoi hieman nopeammin, mutta suuret supermarketit säilyttivät edelleen ykkösasemansa.

PAM:n lakko iskisi Prismojen ja Citymarkettien valikoimiin

PAM on ilmoittanut työtaistelujen kohdistuvan ensin S-ryhmän kauppojen tavaranjakeluun ja sen jälkeen kahden päivän ajan Prismoihin. Seuraavalla viikolla samat työtaistelutoimet kohdistuisivat K-ryhmän kauppojen tavaranjakeluun ja sen jälkeen kahden päivän ajan K-Citymarketteihin.

Keskon Petteri Huovinen arvioi, että lakko toteutuessaan näkyisi vaiheittain; ensin tuoretuotteissa, joita ei käytännössä varastoida, vaan puretaan suoraan rekkakuormista päivittäin kaupan hyllyille. Sen sijaan lakko ei Huovisen mukaan sulkisi K-Citymarketteja.

SOK:n Arttu Laine arvioi, että valtaosa Prismoista pidetään auki vaikka häiriöitä joidenkin tuoteryhmien osalta voi tulla.

Sadat rekat ajavat pääkaupunkiseudulta ruokaa joka päivä S- ja K-kauppoihin eri puolille maata

Ruokakaupan varastot ovat rekkojen kyydissä, jotka ajavat seitsemänä päivänä viikossa päivittäistavarakaupan tuotteita joka yö markettien takaoville

S-ryhmän logistiikkayhtiön Inex Partnersin keskusvarastolta Sipoosta lähtee seitsemänä päivänä viikossa joka päivä noin 500 rekkaa kuljettamaan tavaraa S-ryhmän kauppoihin eri puolille maata.

K-ryhmän päivittäistavarakaupan tavarantoimitukset tapahtuvat puolestaan Vantaan Hakkilasta. Sen lisäksi K-ryhmällä on maakunnallisia noutotukkuterminaaleja, joista suurimmat kuuluvat PAM:n ilmoittamien työtaistelujen piiriin.

Kauppojen päivittäistuotteiden oma varastointi tarkoittaa pieniä kylmävarastoja, joista maito- ja lihatuotteiden hyllyjä täytetään päivän mittaan.

K-ryhmän keskusvarastosta Hakkilasta lähtee satoja rekkoja päivittäin.

– Toimintaa on seitsemänä päivänä viikossa 24/7, sanoo työsuhdejohtaja Petteri Huovinen.

Menot