fbpx
Uutiset

Suurkunta otti askeleen eteenpäin

Kun Hattulan kunnanhallitus otti Hämeenlinnan suurkuntaan kielteisen kannan, pitkään pohjustettu hanke oli ajamassa karille. Maanantai muutti tilannetta, sillä peräti viidessä kunnanhallituksessa syntyi suurkuntaa tukeva päätös. Hämeenlinnan seudulle kaavailtu suurkunta on sittenkin ideana hengissä.

Voimiaan ovat yhdistämässä Hämeenlinna, Hauho, Kalvola, Lammi ja Tuulos. Hattulan kanssa ei-leiriin liittyi Renko, koska kunnanhallituksen keskustalaiset äänestivät suurkuntaa vastaan.

Rengossa on kuitenkin kuntaliitoksen kannattajiakin. Kaiken lisäksi Rengon keskustaan lukeutuva kunnanjohtaja Antti Leinikka on ollut jo kauan suurkunnan puolestapuhujia.

Hämeenlinnan kaupunginhallitus seisoo yksimielisesti hankkeen takana, missä ei ole mitään yllättävää, koska läänin pääkaupunki on kuntaremontin veturi. Yllätykseksi voi laskea sen sijaan sen, että Tuuloksen kaikki yhdeksän kunnanhallituksen jäsentä tukevat kuntaliitosta.

Maanantai toi suurkunnan muodostamiseen mukaan puoluepolitiikan. Linja on nyt selvästi nähtävissä: pienissä kunnissa keskusta vetää päälle käsijarrua, muut puolueet ovat liittämässä seudun kuntia yhteen.

Keskusta on suhtautunut kuntaliitoksiin hyvin varauksellisesti. Kuntaministeri Hannes Manninen on tosin liputtanut kuntien voimien kokoamiselle, silti keskusta puolueena on korostanut, että pienillä kunnilla on oikeus säilyä itsenäisinä.

Keskustalaiset näyttävät punaista valoa uudistukselle Rengon ohella Hauholla, Kalvolassa, Hattulassa ja Lammilla. Kalvolassa tosin yksi kolmesta keskustalaisesta kunnanhallituksen jäsenestä tukee suurkuntaa. Hämeenlinnan ja Tuuloksen keskustalaiset liputtavat suurkunnalle.

Hämeenlinnan seudulle mahdollisesti perustettavasta suurkunnasta on ulkona aivan varmasti Janakkala. Vastaavasti Hämeenlinnan kanta on ilman epäilyksen häivääkään suurkunnan perustamista tukeva.

Rengon, Tuuloksen, Kalvolan, Hauhon ja Lammin kunnanvaltuustot määrittelevät kuntien suhtautumisen suurkuntaan 2. lokakuuta. Hattulan valtuusto käsittelee asiaa tänään.

Katseet kääntyvät ennen muuta Hattulaan – kukaan ei voi vakavissaan uskoa, että pieni Renko torjuisi viimeiseen asti liittymisen suurkuntaan, jos sellainen näkee päivänvalon.

Hattulassa on välttämätöntä syventää suurkunnasta käytävää keskustelua. Ei tarvitse lukea rivien välejä huomatakseen, että osa hattulalaisista päättäjistä on ottanut ensin kannan itsenäisen Hattulan puolesta ja ryhtynyt vasta sitten haalimaan mielipiteensä tueksi perusteita. Sellaiseksi on kelvannut väite Hattulan vahvasta taloustilanteesta. Hattula rahoittaa jopa juoksevia menoja lainarahalla.

Hattula tuskin voi edes jäädä suurkunnasta pois, jos siinä on mukana Kalvola. Kuntaliitoksen voi tehdä Hattulan puolesta tasavallan hallitus. Hattulan kunnanvaltuusto tekisi viisaasti, jos se ottaisi suhtautumisessaan suurkuntaan aikalisän ja jättäisi asian tänään pöydälle.

Hattula tuskin voi edes jäädä pois suurkunnasta, jos siinä on mukana Kalvola.

Menot