fbpx
Uutiset

Suurkuntahaaveet

Suurkunta-asiassa ollaan menossa lehtikirjoituksesta päätellen tekemään sellaista päätöstä, mitä ei ole tutkittu alkuunsakaan perusteellisesti. Virkamiehet tuovat kuntien päättäville elimille asiaa, mikä ei ole lopputulokseltaan millään lailla tiedossa ja perusteltua.

Esimerkiksi Rengon kohdalla tulee mahdolliseen valtuustoon yksi valtuutettu, lautakuntapaikoista ja kuntayhtymien paikoista ei tiedetä mitään, Hämeenlinna jyrää meidät pienet mennen tullen.

Kuinkahan meidän renkolaisten käy?

Esimerkiksi koulu- ja terveydenhuolto, vanhustenhuolto, kaikki palvelut muun muassa maataloustoimisto, tekninen toimisto, missä joudumme asioimaan sekä monet muut kuntatoimintaan liittyvät asiat?

Missään ei ole listattu plus- ja miinuspuolia. On vain suu vaahdossa vouhotettu suurkunnan puolesta. Onhan se nähty monessa asiassa: ei suuri aina ole hyvä ja kaunis, esimerkiksi EU:n myötä piti hintojen laskea, kaikki palvelujen yms. hinnat ovat kuitenkin sitä vastoin nousseet.

Isossa yksikössä on omat isot kulunsa, veroäyrin hinta tulee nousemaan.

Onko näin, että pienten kuntien johtajat eivät osaa hoitaa asioita itsenäisesti, vaan täytyy ottaa käskyt suuremmalta niin kuin Suomi EU:lta Brysselistä?

Onko kunnanvaltuutettu oikea päättämään näin suuresta asiasta kuin kunnan lopettamisesta? Pitäisi suorittaa kunnissa kansalaisäänestys asiasta. Valtion porkkana on vain hetkellinen, sitten alkaa karu arki. Jos kunnat jatkavat itsenäisinä, yhteistyötä kehittäen, tulos on parempi.

Valtuutetut, olkaa nyt tarkkana, ottakaa kielteinen kanta ja haudatkaa koko suurkunta-asia, koska teille syötetään olettamuksia, ei faktoja. Mielestäni muun muassa uhkailu kuntayhtymien purusta on asia, jota ei Tapani Hellstén voi yksin päättää. Totean vain, että kuinkahan monta asiaa Rengossa on esitetty ja saatu läpi valtuustossa ostamalla sika säkissä niin kuin Antti Leinikka tekisi suurkunta-asiassa.

Antero Niemelä

Renko

Menot