fbpx
Uutiset

Suurpetovahinkoja korvataan 5,7 miljoonalla eurolla – viljelys-, eläin- ja irtaimistovahinkojen korvaussumma kasvoi edellisvuodesta

Sudet ovat levinneet entistä enemmän Länsi-Suomeen. Suurin osa suurpetovahingoista on kuitenkin ahman porolle aiheuttamia. Kuva: Jussi Leinonen
Sudet ovat levinneet entistä enemmän Länsi-Suomeen. Suurin osa suurpetovahingoista on kuitenkin ahman porolle aiheuttamia. Kuva: Jussi Leinonen

Ahman, ilveksen, karhun ja suden aiheuttamista vahingoista maksetaan 5,7 miljoonaa euroa korvauksia viime vuodelta, kertoo Ruokavirasto.

Näistä 5,2 miljoonaa on porovahinkoja ja 0,5 miljoonaa viljelys-, eläin- ja irtaimistovahinkoja.

Korvaukset maksetaan täysimääräisinä.

Vuodelta 2017 porovahinkoja korvattiin 4,7 miljoonalla ja muita vahinkoja 0,4 miljoonalla eurolla. Tuolloin maksettiin myös 2,2 miljoonaa poikkeuksellisista porovahingoista.

Vuoden 2017 osalta vahinkoja ei pystytty korvaamaan täysimääräisesti, vaan noin 75-prosenttisesti.

Ruokavirasto tilittää vuoden 2018 korvauksia 13. toukokuuta lähtien.

Suuri osa porovahingoista on ahman aiheuttamia. Porovahinkokorvaukset keskittyvät Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan ely-keskusten alueelle.

5,2 miljoonan korvaussumman lisäksi maa- ja metsätalousministeriön maksaa paliskunnille noin kahden miljoonan euron porotalouden vasahävikkikorvauksen.

Kotieläinvahinko usein suden tai karhun tekosia

Sudet ovat levittäytyneet viime vuosina Länsi-Suomeen. Susien aiheuttamia vahinkoja korvataan viime vuoden osalta niin Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla kuin Etelä-Pohjanmaallakin. Mukana on muun muassa koiravahinkoja.

Maa- ja metsätalousministeriö arvioi elokuussa, että suurpetojen aiheuttamia kotieläinvahinkoja ilmoitetaan Suomessa vuosittain yhteensä noin 300–500, joista suurin osa on karhun ja suden aiheuttamia.

Karhun aiheuttamista vahingoista valtaosa kohdistuu mehiläisiin ja lampaisiin, susien aiheuttamista puolestaan koiriin ja lampaisiin. Viljelyksille vahinkoja aiheuttaa lähinnä karhu.

Ruokavirasto aloittaa myös luonnonhaittakorvauksen kotieläinkorotuksen ja luomukorvauksen maksamisen nyt toukokuussa. Maksuun tulevat vuoden 2018 luonnonhaittakorvauksen kotieläinkorotus, luonnonmukaisen kotieläintuotannon korvaus ja luonnonmukaisen kasvintuotannon korvauksen loppuosa.

Luonnonhaittakorvauksen kotieläinkorotusta Ruokavirasto maksaa yhteensä noin 50 miljoonaa euroa ja luonnonmukaisen tuotannon korvausta noin 18,5 miljoonaa euroa.

Nämä maksatukset alkavat 23. päivä.

Menot