Uutiset

Suurta seikkailua vastaan sotii realisti

Maanantaina 30.5 kello 20.40 Jerry Jäppinen avasi nettiin sivut: Ei enää Suurta Seikkailua. (www.vitonen.net/eess/index.php)

Samana iltana noin tuhat suomalaista oli käynyt kirjoittamassa nimensä sivuilla olevaan adressiin, jossa vedotaan MTV3:een ohjelman lopettamisen puolesta, koska ”se on syvältä, kaikin puolin.” Puolitoista viikkoa myöhemmin listalla oli nimiä yli 13 660.

Seitsemäntoistavuotias porilainen on tyytyväinen, mutta vielä enemmän hämmästynyt.
– Ei siinä organisoinnista ollut kyse. Halusin harjoitella php-ohjelmointikieltä ja yksi päivä idea vain tuli, kun satuin näkemään ohjelman telkkarissa ja huomasin, että se on oikeasti todella huono. Odotin korkeintaan kymmeniä nimiä, lähinnä kaveripiiristä. En voinut kuvitella, että ikinä puhuisin tästä kenenkään toimittajan kanssa.

Jäppinen ei ole missään vaiheessa uskotellut itselleen, että nettiadressilla olisi vaikutusta MTV3:n ohjelmapolitiikkaan.

– Tämä lähti niin äkisti liikkeelle, etten ajatellut syvällisiä. Tietysti olisi kiva, jos MTV3 tämän pohjalta lähtisi kehittämään ohjelmaformaattia, sillä ensimmäinen Suuri seikkailu oli ihan mielenkiintoinen ja toinenkin meni. Tämä viimeinen on jo ihan vitsi.

Alun alkujaan Jäppisen oli tarkoitus toimittaa nimilista televisioyhtiöön ja ohjelman sponsoreille, mutta tieto nettisivuista on levinnyt toimittamattakin. Jäppinen on myös kuullut, että seuraava Suuri seikkailu järjestettäisiin talvella Pohjois-Suomessa.

– Adressi on julkinen mielipideilmaus, oli sillä sitten välitöntä käytännön vaikutusta tai ei. Se on ele. Tiedän, ettei se muuta mitään. Katsojaluvuistahan MTV3 välittää.

Sivuilla käyneen nettiväen suuri massa on innostanut Jäppistä. Julistus ohjelman huonoista ja vielä surkeammista piirteistä on muuttunut perusteellisemmaksi ja perustellummaksi.

– Aktiiviset ihmiset ovat antaneet parannusehdotuksia ja olen päivitellyt sivua. Mutta perusajatus on ollut koko ajan sama, että ei enää Suurta seikkailua. En voi ymmärtää, miksi MTV3 tuhlaa resursseja. Sehän voisi käyttää rahat ohjelmatarjonnan kehittämiseen eikä vanhan, tylsäksi käyneen formaatin väkisin jatkamiseen huonompana kuin koskaan.

Suuri seikkailu Hämeessä loppuu aikanaan. Kuinka silloin käy Jäppisen sivujen?

– En ole sitä ajatellut. Jossain vaiheessa ei luultavasti tule enää lisää nimiä. Minun ei tarvitse tehdä nyt oikeastaan muuta kuin siivoilla pilanimiä pois.

Jäppisellä ei sanojensa mukaan ole mitään henkilökohtaista agendaa eikä adressin suosio ole hänelle ”tajuttoman iso” tai ”elämää muuttanut” asia.

– Tämmöiset jutut leviävät netissä tosi nopeasti ja se on ihan hauskaa. Ei tätä pidä niin tosissaan ottaa, vaikkei tämä vitsi olekaan, summaa Jäppinen. (HäSa)

Päivän lehti

9.8.2020