fbpx
Uutiset

Suurten odotusten talviolympiakisat

Italian Torinossa avattiin perjantaina 20:nnet talviolympialaiset. Alkamassa ovat suurien suomalaisodotusten kisat.

Suomen Olympiakomitea ei ole asettanut virallista mitalitavoitetta. Eri lajien maailmancup- menestyksen perusteella on kuitenkin puolileikillään veikattu, että mitaleita tulisi peräti 17, joista seitsemän kultaista. Se olisi kaikkien aikojen talvikisaennätys.

Numeroleikistä tulee tuskin totta. Kisoissa on mukana muitakin kuin suomalaisia.

Hannu Manninen lähtee tänään ylivoimaisena ennakkosuosikkina yhdistetyn normaalimatkan kilpailuun. Suosikin viittaa on sovitettu hänelle jo tuskastuttavan usein. Tällä kertaa paineita on kasattu jopa kohtuuttomasti, kun on arvioitu, että hänellä on muka viimeinen mahdollisuus nousta olympiasankareiden joukkoon.

Hannu Manninen on 27-vuotias! Onko se nykypäivän urheilussa tosiaan niin korkea ikä, että menestys ei vielä tulevina vuosinakin ole saavutettavissa?

Manninen on yhdistetyn miehistä ylivoimainen hiihtäjä. Puoliltapäivin alkavassa mäkikisassa on paljon pelissä, jopa liian paljon.

Väkisin ei menestystä tule, se pitää kiihkeimpien urheilufanienkin ymmärtää. Hannu Mannisellekin pitää antaa lupa epäonnistumiseen, mutta ennen muuta hänen on annettava se itselleen. Vasta sitten kaikki kolahtaa kohdalleen!

Mäkihyppääjä Janne Ahonen on toinen suuri suomalaisurheilija, jolle olympiamenestyksen on sanottu olevan Torinon kisojen varassa. Ahosenkin on muistettava, että olympiakisat eivät ole ainoa menestyksen mittari.

Torinon kisojen dopingtestit ovat keränneet etukäteen runsaasti huomiota. Italiassa doping-aineiden käyttö on rikos, josta voi seurata vankeutta. Pelote on uusi suurkisojen historiassa. Italialaiset ovat tosin turhan päiten vesittäneet tiukkaa linjaa. Rikossyytteitä olympiaurheilijoita vastaan ei ole aikomus nostaa. Miksi ei, jos maan laki on mikä on?

Testaajat ovat uhonneet, että käytössä ovat tehokkaat veritestit ja on arveltu, että kiinni jää ainakin 20 kiellettyjen aineiden käyttäjää. Jos käryjä käy, onkin muistettava kehua testejä ja vasta sitten taas kerran taivasteltava urheilun epäpuhtautta. Puhdas urheilu ja doping jatkavat Torinon kisoissa kilpahiihtoaan.

Suurkisojen vyörytyksessä talviolympialaiset ovat säilyttäneet asemansa.

Urheilijat haluavat menestyä kisoissa – ei vain maineen ja kunnian takia, vaan myös rahan. Suomalaisurheilija saa Torinon kultamitalista 20 000 euroa – tosin “vain” valmennusrahastoonsa.

Rahapalkinnot ovat ammattilaisurheilussa arkipäivää. Miesjääkiekkoilijoille ei Torinossa ole palkintorahoja luvassa. Niillä kun ei olisi NHL-kiekkoilijoille juuri suolarahoja suurempaa merkitystä.

Yleisön ja sitä kautta rahoittajien mielenkiinto olympiakisoihin on säilynyt. Kisat ovat suuren luokan liiketoimintaa, mutta silti pääroolissa on urheilu – kuten pitääkin.

Menot