Uutiset

Suuruudenhullu uskoo, että iso kannattaa aina

Se nousee moottoritien varteen Lempäälään, eikä se ole mikä tahansa keidas. Toivo Sukari on ideoinut Ideaparkista Suomen ensimmäisen liikekaupungin.

Kaikki alkaa sioista. 15-vuotiaalla varsinaissuomalaisella pikkupojalla oli ensin 40 saparohäntää. Yhtäkkiä niitä oli 400. 1970-luvulla ei vielä eletty suurtilojen aikaa, mutta Toivo ”Topi” Sukari uskoi suuriin juttuihin jo silloin. Tosin ensimmäiset viisi vuotta sikafarmarina eivät olleet onnistumisia. Se oli Sukarin edellisestä elämää, mutta edelleen hän pitäytyy suurissa luvuissa.

Omien sanojensa mukaan pelokas ja arka mies hakee heikoista kohdistaan onnistumisia.

Ja rohkeutta ainakin riittää. Parhaillaan Sukari rakentaa Lempäälän Ideaparkia, 100 000 neliön ostoskaupunkia. Tilaan saa survottua hyvin viisi Hämeenlinnan Citymarkettia. Ja 30 hehtaarin tontille mahtuu vielä 3500 parkkipaikkaa, hotelli ja vaikkapa Ikea.

Sukari ajaa hiljaa mustalla Mersullaan Ideaparkin työmaalle. Hän pysäyttää auton tontin alkuvaiheille ja ihailee maisemaa, jossa lukuisat maansiirtokoneet paiskivat pitkää päivää.

Sukari rakensi sikojen jälkeen menestyksensä Masku-kalusteliikkeen ympärille, jonka omistaja ja toimitusjohtaja hän on on edelleen. Lisäksi hän tekee kiinteistökauppoja.

– Tein Kaarinaan kahden hehtaarin ostoskeskuksen. Ajattelin, että tällainen tarvittaisiin myös Pirkanmaalle. Etsin 2-3 hehtaarin keskukselle tonttia Tampereelta, mutta tieliittymien kanssa oli ongelmia.

Kun Sukari reilut kaksi vuotta sitten kävi Lempäälän Marjamäessä, se oli rakkautta ensi silmäyksellä.

– Totesin, että tämä on loistava, neitseellinen paikka ja tieliittymät ovat valmiina. Samantien tuli idea, että ei tehdä kahden vaan 10 hehtaarin rakennus.

Sukari lipuu autollaan työmaan pohjoiseen nurkkaan, mistä näkyy koko valtava tontti.

– Tämä on kova juttu! Toivo Sukari sanoo Lempäälään nousevasta Ideaparkista.

-Tämä on minun elämäni suurin juttu. 40 huonekalukauppaa ovat antaneet mahdollisuuden toteuttaa näin ison jutun.

Sukarilla on Marjamäessä omaa rahaa liossa 20 miljoonaa euroa. Sitä varten hän myi kiinteistöjänsä 25 miljoonalla eurolla. Koko projektin budjetti on 100 miljoonaa euroa.

Kyseisellä summalla pitäisi saada tilat kodin- ja sisustamisen kaupoille, kodinkoneliikkeille, vaateketjuille, halpahalleille, ravintoloille, Alkolle, R-kioskille ja liikekaupungin kappelille. Kuten amerikkalaisessa unelmassa, myös ensimmäisessä suomalaisessa liikekaupungissa voi mennä vaikka naimisiin.

– Täällä on kaikki mitä ihminen tarvitsee. Kaiken lisäksi tänne on äärettömän helppo tulla.

Etelästäpäin Lempäälän viimeisen rampin kohdalla ei näy vielä kuin kivikasoja ja rakennuskoppeja, mutta valmistuessaan Ideaparkista tulee liittymän maamerkki.

On aika jatkaa matkaa. Sukari lähtee kotiinsa Maskuun ja aikoo vielä vetää pitkän päivän päätteeksi 15 kilometrin juoksulenkin.

Sitä ennen poiketaan kuitenkin Marjamäen Nesteellä.

Sukari sanoo, että lähialueen liiketoimintaan Ideapark varmasti vaikuttaa jollakin tavalla. Hämeenlinnan Maskullakin myynti voi hiipua.

Ja vaikutukset näkyvät pidemmälläkin. Kun Vesa Keskinen kuuli Sukarin suunnitelmista, hän alkoi laajentaa kyläkauppaansa.

– Meillä on kuitenkin erilainen idea kuin Tuurissa. Ideaparkista tulee liikekaupunki. Kaikki liikkeet löytyvät saman katon alta.

Lisäksi Lempäälän kunta on mukana uimahalliyhtiössä, jota kunnanhallitus on esittänyt valtuustolle. Väestönsuojaan suunnitellaan uimahallin lisäksi myös hiihtoputkea, curling-kenttää ja jääkiekkokaukaloa.

Mutta miten hallita 100:aa miljoonaa euroa, 30 hehtaarin työmaata, satoja sopimuksia?

– Kaikki on suhteellista. Sitä paitsi tämä on aika yksinkertaista loppujen lopuksi.

Sukari ottaa paperin ja alkaa laskea.

– Jos on 100 000 neliötä ja yhden neliön vuokra on x. Sitten vaan kerrotaan kahdellatoista ja saadaan vuosivuokra.

Sukarin päänvaiva onkin saada vuokralaiset, mutta homma on jo hallussa. Puolet tiloista on vuokrattu, ja varauksia on reippaasti.

– Into on yllättänyt. Kun on hyvät vuokralaiset, he tuovat mukanaan asiakkaat. Riittävän iso juttu onnistuu aina.

Hän uskoo, että isojen kauppakeskusten aika on vasta alussa.

Sukari kuvailee itseään äärimmäisyyksien ihmiseksi.

– Ehkä en ole tervejärkinen. Jos jotain tehdään, se tehdään kunnolla tai ei ollenkaan. Se on myös menestymiseni salaisuus.

Sukari innostuu ja alkaa kertoa, että parhaan tyydytyksen hän saa onnistumisesta.

– Motiivi on onnistumisessa eikä rahassa. Kun on vaihde päällä, se tuo onnistumisia ja se taas ruokkii eteenpäin.

Sukari kuitenkin myöntää työnsä olevan aika yksinäistä hommaa.

– Pitää olla nöyrä. Mun vahvuus on se, että osaan delegoida ja otan aina töihin itseäni viisaampia ihmisiä. Eihän muuten hermot kestä.

Sukari näkee edessään jo Ideaparkin avajaiset 1.12.2006.
– Voin vain kuvitella, mikä olo silloin on. Se on kuin olympiavoittajalla. (HäSa)

Torpedoiko Ideapark moottoritien katteen?
Hämeenlinnaan suunnitellaan kovalla rytinällä moottoritien katetta ja arkkitehtikilpailun tulokset julkistetaan toukokuun puolivälin jälkeen.

Torpedoiko Lempäälään nouseva Ideapark Hämeenlinnan moottoritien katteen suunnitelmat apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo?

– Ei millään tavalla. Lähtökohta on aivan erilainen kuin Ideaparkissa. Meillä puhutaan keskikaupungin laajentamisessa moottoritien päälle, johon tulee 20 000 asuntoja, 20 000 neliötä kaupan tiloja ja 10 000 neliötä toimistotiloja. Siitä ei tule kauppakeskusta vaan keskustan laajentuma.

Vaikuttaako Ideapark Hämeenlinnan ostoskulttuuriin?

– En usko, että vaikuttaa. Ideaparkiin mennään uteliaisuudesta, mutta ei sinne säännöllisesti lähdetä, sillä Tiiriössä päivittäistavarakauppa on merkittävässä asemassa.

Marimekko ei lupaa vielä hotellia
Marimekon toimitusjohtaja Kirsti Paakkanen tyrmää huhut ja lehtijutut, joiden mukaan Marimekon brändin alle tulisi Ideaparkiin hotelli.

– Hankkeessa ei ole vielä vetäjää. Jos tulee joku laadukas vetäjä, niin idea on hurja. Totta kai se olisi hienoa, jos 11 kerrosta olisi Marimekon tekstiilejä. Mutta missään tapauksessa vielä ei ole neuvoteltu asiasta.

Sen sijaan Paakkanen kehuu Ideaparkin liikeideaa.

– Elämyksellinen kokonaisuus on täysin uutta Suomessa. Se on myös todella loistavaa, että liikekaupunki tulee muualle kuin Helsingin keskustaan, Paakkanen kehuu.

Paakkanen on tehnyt vuokrasopimuksen 600 neliön myymälästä Ideaparkiin.

– Olen henkeä täynnä. Me tulemme tekemään yhden upeimmista myymälöistä. Myymälään tulee jotakin elämysosioita. Esimerkiksi Kampin myymälään tulee tanssivia robotteja, joten Ideaparkiin kehitellään myös jotakin elämyksellisyyttä.

Paakkasen mukaan nykyään ihmiset kaipaavat ostosretkiltään elämyksiä.

– Meillä on periaatteena, että sisään voi tulla vaikkei ostaisi mitään. Ihmiset tarvitsevat myös silmänruokaa.