fbpx
Uutiset

Suvi-Anne Siimes tarinatuulella

Hämeenlinna 5.11.2005

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes ampuu poikkeuksellisen sumeilematta kohti SDP:tä. Siimeksen mielestä sosiaalidemokraattiset valtiovarainministerit ovat ajaneet “hyvin kokoomuslaista veropolitiikkaa” ja verotuksessa SDP onkin ollut pelkkä oikeistopuolueiden panttivanki.

Puoluejohtaja Siimes näkee kuitenkin taivaanrannalla orastavaa valoa. Hän esittää vasemmistoliiton verkkojulkaisun kolumnissaan, että maahan pitäisi saada vasemmiston yhteishallitus. Näin päästäisiin tilanteeseen, missä keskustalla ja kokoomuksella ei ole mahdollisuutta vaikuttaa veropolitiikkaan.

Siimeksellä tuntuu olevan kova hätä puolueensa kannatuksesta. Hänen kirjoituksensa perimmäinen sanoma on kiinnittää huomiota siihen, että vasemmistoliitto on olemassa. Puolue on ajautumassa entistä enemmän sivuraiteelle, sillä politiikan keskipisteessä ovat lähikuukausina nimet Halonen, Vanhanen ja Niinistö.

Ajatus vasemmiston yhteishallituksesta on kaikkea muuta kuin ajankohtainen. SDP ja keskusta istuvat hallituksessa, eikä näköpiirissä ole näiden kahden puolueen yhteistyön hajottavaa riitaa.

Eduskuntavaaleihin on aikaa vielä puolitoista vuotta, joten Siimeksen ei kannattaisi vielä ryhtyä käynnistämään vaalitaistelua saati kokoamaan vaalien jälkeistä hallitusta.

Vasemmistohallitus on tarinatuulelle heittäytyneen Siimeksen haave, jolla ei koossa olevien tosiasioiden valossa ole toteutumisen mahdollisuuksia. SDP:n kannatus on pysynyt noin 25 prosentissa, mutta vihreät ovat kirimässä Vasemmistoliiton ohi maan neljänneksi suurimmaksi puolueeksi.

Aivan tavallisella yhteenlaskulla SDP ja Vasemmistoliitto nauttivat äänestäjien keskuudessa noin 35 prosentin kannatusta. Onko Siimeksen päämäärä kahden vasemmistopuolueen vähemmistöhallitus?

Viime aikoina vasemmistoliitossa käytyjen keskustelujen valossa Siimeksen avaus on jopa huvittava. Siimes suuttui oikein tosissaan SAK:n johtaja Matti Viialaiselle, koska tämän mielestä SDP:n ja Vasemmistoliiton voimat tulisi yhdistää. Siimes vastustaa ehdottomasti puolueiden yhdistämistä, silti hän patistaa niitä nyt samaan hallitukseen yhteistä veropolitiikkaa toteuttamaan!

Siimeksen puheenvuoro raottaa ansiokkaasti vasemmistoliiton linjaa. Siimeksellä on suorastaan hätä siitä, että verotus voisi keventyä ja palkansaajan käteen jäisi nykyistä enemmän rahaa. Suomeksi sanottuna vasemmistojohtaja halajaa maahan hallitusta, joka voisi kenties kiristää verotusta. Mistä muusta tässä on kyse kuin nykyajan sosialismista, opista, jossa valtio on kaiken keskipisteenä. Palkansaajan tehtävä on kerätä rahaa yhteiskunnan kassaan.

Esittämällä vasemmistohallitusta Siimes ottaa suunnan kohti menneisyyttä. Suomi on viime vuosikymmenenä eheytynyt poliittisesti niin merkittävästi, että vasemmistoliitto istui samassa hallituksessa kokoomuksen kanssa. Puoluejohtaja Siimeksen puheenvuorosta päätellen vasemmistoliitto on sulkenut oven tällaiselta hallitusvaihtoehdolta.

Esittämällä vasemmistohallitusta Siimes ottaa suunnan kohti menneisyyttä.

Menot