Uutiset

Suvi Teräsniska: Elämä mahtuu albumiin

Suvi Teräsniska valottaa Hämeen Sanomien haastattelussa omaa elämänkaartaan uusimman levynsä kappaleiden nimien kautta.

1. Pahalta piilossa
– Kavahdan kaikkia negatiivisia uutisia ja ajatuksia ja pahoja juttuja. En tykkää niistä, enkä halua lukea niistä ollenkaan. Haluan olla pimennossa ilkeältä maailmalta.

2. Veljeni
– Tulee mieleen oma pikkuveli. Kappaleen tarina ei ole 12-vuotiaan Oskari-veljeni kohdalla vielä ajankohtainen. Siinä lauletaan siitä, että veli rakastuu, mutta olisi kyllä ihanaa, jos saisin jonain päivänä laulaa tämän kappaleen pikkuveljeni häissä.

– Oskari on aika herkkä ja näyttää helposti tunteensa. Hänellä tulee todella voimakkaita hellyydenkaipuuhetkiä, jolloin hän käpertyy äidin kainaloon ja pyytää tätä silittämään häntä. Toivon vilpittömästi, että hän pysyy tuollaisena aikuisenakin. Sellaisena, että uskaltaa näyttää tunteensa ja itkeä kun itkettää ja että hänelle jäisi tuollainen empatia, joka hänellä tällä hetkellä on.

3. Olemmeko perillä
– Minulta on usein kysytty nyt sitä, että olenko saavuttanut kaiken, minkä haluan, olenko jo määränpäässä. Olen julkaissut neljä albumia, jotka kaikki ovat myyneet kultaa tai tuplaplatinaa ja on ollut Emma-ehdokkuutta ja kaikenlaisia palkintoja. Yhä edelleen kaikki tunnustukset tuntuvat tosi hienoilta. Ei niihin vain kyllästy! Tuntuu aina vain yhtä mahtavalta, kun levy menestyy ja ihmiset tykkäävät musiikistani ja minusta ihmisenä.

– Kyllä minulla on vielä saavutettavaa. Ne ovat ehkä pienempiä asioita: olisi kiva vaikka esiintyä joskus jossain Provinssi-rockin päälavalla. Se olisi ihan huippua!

4. Nyt ja tässä
– Olen sellainen ihminen, että elän hetkessä. Esimerkiksi tänäkään päivänä en tiedä, mitä kaikkia hommia minulla on ensi vuonna tiedossa. Keskityn nyt siihen, että uusi levy on julkaistu ja sen yhteydessä tulee kolme konserttia ja sen jälkeen alkavat joulukonsertit. Sitten samaan aikaan pyörii tämä kiertue Yön kanssa. Mennään askel kerrallaan.

5. Palaset kohdallaan
– Kaikilla elämän osa-alueilla tuntuu nyt luistavan hyvin. On oikein hyvä yleisvire. On ihan sama, mihin tehtävään tarttuu, niin aina se sujuu. Kaikki soljuu tasaisena virtana eteenpäin.

6. Minä tiedän mitä sinä teit
– Elämässä on törmännyt pettymyksiin. On saanut kuulla kiertoteitse, että ihminen, johon on luottanut, on pettänyt luottamukseni, tai on nähnyt jonkin tilanteen, josta on tullut paha mieli.

7. Akvaario
– Akvaariota voisi verrata julkisuuden henkilönä olemiseen. Tavallaan olen akvaariossa esillä ja ihmiset seuraavat liikkeitäni ja media on kiinnostunut siitä, mitä teen ja mitä elämässäni tapahtuu. Akvaariossakin voi onneksi mennä piiloon, jos haluaa, että ei tule nähdyksi.

8. Sadetakki
– Löytyy! Ja aika uusikin vielä. Olen ollut huono pitämään sadevarusteita, enkä tykkää pitää edes talvella pipoa päässä, mutta nyt olen sadetakin hommannut, monikäyttöisen ja monivuotisen.

9. Kaunis ja helppo
– Niin kuin kappaleessakin lauletaan, en halua, että olisin kenellekään helppo tapaus. Olen ihminen, jossa on paljon purtavaa. Minussa on monia puolia ja olen hirveän temperamenttinen ja välillä aika itsepäinenkin. Tulen hyvin ihmisten kanssa toimeen ja olen hyvä tekemään kompromisseja, mutta toivon, että en olisi vietävissä. En haluaisi olla vain nätti, vaan myös haasteellinen.

10. Järjen ääni
– Minulla on onneksi montakin järjen ääntä elämässäni. Ne ovat henkilöitä, joille voin uskoutua kaikissa asioissa ja joilta voin pyytää neuvoa. Kaksi tärkeintä ovat omat vanhemmat, jotka ovat opastaneet minua, kun olen aloittanut oman itsenäisen elämäni. Äidin kanssa puhumme melkein päivittäin, ja hän on minulle tärkeä henkilö.

– Yksi järjen ääni on myös Yö-yhtyeen Olli Lindholm. Hän on vähän isällinen hahmo, mutta kuitenkin enemmän hyvä ystäväni. Olliin on hyvä turvautua omaan työhöni ja alaan liittyvissä asioissa, koska hänellä on näkemystä siitä 30 vuoden varrelta. Häneltä löytyy aina vastaus kuin apteekin hyllyltä.

11. Ilman ikävää
– Olen sellainen ihminen, että rupean ikävöimään kauhean helposti. Vaarini kuoli 12 vuotta sitten, ja vielä tänäkin päivänä tulee sellaisia hetkiä, jolloin toivoisin, että hän olisi läsnä ja näkisi, mitä kaikkea minulle on tapahtunut vuosien varrella. Olin 10-vuotias, kun hän kuoli.

12. Kultasiipi
– Minulle on aina tullut tuosta sanasta mieleeni perhonen. Tämähän on Yö-yhtyeen kappale. Kun asustelin isän kanssa Oulussa, minulla oli Yö-yhtyeen valokuvia seinillä. Kerran ritariperhonen lennähti sisään ja istahti yhden valokuvan päälle. Kaivoin heti digipokkarin ja näpsäisin kuvan. Muistan, että laitoin kuvan nettiin ja laitoin kuvatekstiksi Kultasiipi.

13. Tyhjässä huoneessa
– Olen muuttanut monta kertaa. Vanhemmat erosivat vuonna 2004 ja jäimme isän kanssa asumaan silloiseen omakotitaloon Kempeleessä. Muutimme siitä pois 2005 syksyllä. Muistan hetken, kun talo oli ihan tyhjillään ja paikka piti hyvästellä ja jättää taakseen se aika elämästä ja muuttaa ahtaaseen kerrostalokolmioon.Että täältä pitää lähteä pois ja jatkaa ihan muissa kuvioissa. Se oli kova paikka silloin. Itku pääsi siinä kohtaa. (HäSa)

Suvi Teräsniskan Pahalta piilossa -albumin levynjulkaisukonsertti Hämeenlinnassa Verkatehtaassa 1. marraskuuta kello 19.