Uutiset

Sveitsi kaatoi Suomen nuoret Ritariareenassa

Tapaninpäivänä alkaviin nuorten MM-kisoihin valmistautuva jääkiekon Suomen nuorten maajoukkue viimeisteli kisakuntoaan Rinkelinmäellä Sveitsiä vastaan. Alppimaan pojat näyttivät, ettei heitä voi aliarvioida tulevissa kisoissa. Sveitsin voittolukemat 4-3 (1-0, 3-1, 0-2) eivät jättäneet jossittelun sijaa, vaikka Suomi pelasikin ilman neljää kärkihyökkääjäänsä Mikko Rantasta, Jesse Puljujärveä, Patrik Lainetta ja Sebastian Ahoa.

Suomella oli avauserässä erinomainen tilaisuus siirtyä ottelussa johtoon, kun se sai pelata 1.18 minuuttia kahden pelaajan ylivoimalla. Kotijoukkueen pyöritys oli kuitenkin tehotonta. Kun Suomelle ei kelvannut, Sveitsi rankaisi. Puolustaja Niko Mikkola hukkasi ensin mailansa ja heti perään Kasperi Kapanen (0+1) miehensä. Tästä seurasi kauhea maalinedushärdelli, jonka päätteeksi Tino Kessler (3+0) suti kiekon Venni Vehviläisen (17 torjuntaa) selän taakse.

Toiseen erään odotettiin sisuuntuneempaa leijonalaumaa, mutta aneemisuus kotijoukkueen pelaamisessa jatkui. Sveitsi teki nopeaan tahtiin kaksi maalia, joista etenkin Kesslerin 3-0-maali oli todellinen koulumaali. Kiekko liikkui pelaajalta toiselle kuin oppikirjasta. Esityön osumaan tekivät Timo Meier (0+2) ja Fabian Heldner (0+1).

Suomen kavennusmaali oli illan erikoisin. Aleksi Saarelan veto kimposi Sveitsi-vahti Joren van Pottelberghen (27 torjuntaa) torjunnasta ohjuksena kohti hallin kattoa. Muutaman sekunnin kaikki pelaajat ihmettelivät, missä kiekko on, kunnes pikkumusta palasi lentoreissultaan ja pomppasi kierteellä jään kautta Sveitsin maaliin.

Toiselle erätauolle mentiin lopulta Sveitsin kolmen maalin johtoasemassa. Kessler täydensi hattutemppunsa maalinedusruuhkasta kuin kopiona avausmaalistaan.

Kolmas erä olikin sitten pelkkää pelailua. Lopussa Suomi harjoitteli ilman maalivahtia pelaamista ja onnistuikin kahdesti kaunistelemaan loppulukemia.

HPK:n Joni Tuulola antoi kisanäyttöjä kolmospakkiparissa yhdessä Eetu Sopasen kanssa. Hän oli vain osittain tyytyväinen omaan peliesitykseensä.

– Sveitsi oli kovaa luisteleva ja simppeliä lätkää pelaava yritteliäs joukkue. Ei ole ihan sellainen fiilis, että olisin pelannut hyvän pelin, mutta ihan ok se oli. Tietenkin harmittaa, kun joukkueena hävittiin. Toivotaan, että valmennusjohto tykkäsi ja pääsisin tästä eteenpäin. Se olisi hienoa.

Tuulola näytti pelin lopulla esimerkkiä joukkueelleen, miten omaa maalivahtia suojellaan.

– Sveitsiläinen löi meidän maalivahtia vihellyksen jälkeen. Saman tien sanoin, että jos vielä kerran lyöt, sitten lähdetään ja tökkäsin perään. Sitten otettiin pienet pystypainit.

Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen ei turhia selitellyt joukkueensa illan esitystä.

– Tämä oli alku tälle joukkueelle ja aika huono sellainen. Pieleen meni. Me olimme levällään tuolla kentällä. Tästä lähdemme tekemään hommia ja parsimaan palasia paikoilleen.

Suomi pelaa tiistai-iltana Lahdessa MM-kenraaliharjoituksen, jossa vastaan asettuu nimivahva USA. HäSa

Asiasanat