Uutiset

Analyysi: Sveitsi on kyttääjien luvattu maa, jossa naapuri tietää asiasi

Puolueeton alppimaa kuohuu agenttipaljastuksista. Yhdysvaltain ja Saksan tiedustelupalvelut olivat vuosikymmeniä höynäyttäneet sveitsiläisiä ja 130:tä valtiota. Vakoilukohut ulottuvat pankkimaailmaan.
Sveitsin toiseksi suurimman pankin Credit Suissen pääjohtaja Tidjane Thiam joutui eroamaan vakoilun takia. Kuva: epa08199745
Sveitsin toiseksi suurimman pankin Credit Suissen pääjohtaja Tidjane Thiam joutui eroamaan vakoilun takia. Kuva: epa08199745

Ei ole sattuma, että tarinoita maailman tunnetuimmasta agentista James Bondista on kuvattu usein Sveitsissä. Viime päivinä on kuultu toinen toistaan ällistyttävämpiä vakoilutarinoita Alppien kainalosta.

Nyt on selvinnyt, että Yhdysvaltain ja Saksan tiedustelupalvelut olivat soluttautuneet Sveitsissä valmistettuihin viestityslaitteisiin, joiden avulla ne pääsivät vakoilemaan 130 valtion asioita. Sveitsiläinen Crypto-yhtiö on toimittanut toisen maailmansodan jälkeen valtioille, armeijoille ja yrityksille laitteita, joilla nämä voivat lähettää salaviestejä lähetystöjensä ja toimistojensa kesken ympäri maailmaa.

Yhtiön olivat kuitenkin perustaneet Yhdysvaltojen ja Saksan tiedustelupalvelut, jotka pääsivät näin näkemään salaviestit. Valtiot maksoivat siis miljoonia salatakseen viestinsä juuri esimerkiksi amerikkalaisilta ja saksalaisilta, joiden käsiin viestit suoraan päätyivät. Nämä rahastivat myös yrityksen miljoonavoitot.

Neuvostoliitto/Venäjä ja Kiina eivät sen sijaan luottaneet sveitsiläisiin kryptauskoneisiin, eivätkä ne tilanneet niitä koskaan.

Vain Sveitsiin, Ruotsiin, Israeliin ja Britanniaan toimitettuja kojeita ei vakoiltu. Miksikö Ruotsikin säästyi vakoojilta? Koska Crypto-yhtiön perusti Sveitsiin vuonna 1952 ruotsalainen Boris Hagelin.

Credit Suissen pääjohtaja joutui eroamaan

Joitain päiviä ennen Crypto-paljastuksia Sveitsin toiseksi suurimman pankin Credit Suissen pääjohtaja Tidjane Thiam joutui eroamaan. Sekin tapahtui vakoilun takia. Thiam oli laittanut vakoojat seuraamaan kahta johtajaansa, jotka lähtivät pankista kilpailijalle eli UBS-pankkiin. Väijyjät yrittivät ujuttautua johtajien asiakkaiksi testaamaan, vievätkö johtajat asiakkaat mukanaan kilpailijapankkiin.

Thiam oli länsimaisten suurpankkien ensimmäinen musta pääjohtaja, joten häntä syynättiin erityisen tiukasti, kun pankin luottamus ja osakekurssi lähtivät syöksyyn. Kuukausien aikana Thiam ei saanut sanotuksi, että oli palkannut palvelutestaajat, kuten Sveitsissä on tapana.

Työskennellessäni suuren sveitsiläisen elintarvikeyrityksen palvelussa tällaisia palvelutestaajia tuli tiskille viikoittain. He kyselivät kilpailijan tuotteista, neuvoistani niihin ja lähettivät raporttinsa työnantajalleni.

Piilotettuja mikrofoneja YK-talon seinissä

Sveitsin pankit ratsastavat paljolti maan puolueettomuudella.

Toisen maailmansodan aikana juutalaiset toivat puolueettoman Sveitsin pankkeihin rahansa turvaan. Niistä jäi suuri osa pankkien hoteisiin ja rahoja selviteltiin vasta vuosikymmeniä myöhemmin.

Sitten 1980-luvulla ranskalaiset kantoivat kassikaupalla rahojaan Sveitsiin, kun he pelkäsivät presidentiksi valitun sosialistisen Francois Mitterrandin sosialisoivan suuret omaisuudet.

Sveitsille itselleen maan puolueettomuuden luotettavuus on ydinasia. Neutraalina tunnettu maa vetoaa puolueettomuuteensa ja monimutkaiseen kansanäänestysjärjestelmäänsä siinä, ettei se voi liittyä Euroopan unioniin.

Sveitsissä toimii kuitenkin suuria kansainvälisiä järjestöjä. YK:n Euroopan päämajassa Genevessä järjestetään puolueettomuuden takia vaikeita poliittisia kokouksia esimerkiksi Syyriasta.

Kun YK-taloa uusittiin, sen kokoussalien seinistä löytyi niihin piilotettuja mikrofoneja.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA oli palkannut juuri Geneven lähetystöön vakoojaksi Edward Snowdenin, joka tuli myöhemmin maailmankuuluksi tietovuotajana.

Sveitsissä asujaa vakoilutarinat eivät yllätä

Vuonna 1989 paljastui, että Sveitsi oli vakoillut noin miljoonaa kansalaistaan ja järjestöään. Kaikista oli tehty Itä-Saksan tyyliin säntilliset tiedot mielipiteistä, elämäntavoista ja matkoista.

Muutaman vuosikymmenen täällä kyttääjien luvatussa maassa asuneena voin sanoa, että mitkään nämä vakoilutarinat eivät yllätä. Odotan vain seuraavaa paljastusta.

Naapuri tietää täällä asiasi usein paremmin kuin itse. Talkkarini kertoi vierailleni, että olin lähtenyt ulos parikymmentä minuuttia aiemmin, ja naapurini varoittaa minun maksavan liikaa vuokraa edelliseen asukkaaseen verrattuna.

Oleskelulupaa uusiessani näin yllättäen, että asiakirjoihini oli siististi kopioitu suomalaisiin lehtiin kirjoittamani artikkelit Sveitsistä. Tuli turvallinen olo. Ainakin joku lukee tekstejäni.

Menot