fbpx
Uutiset

SVT:n vaaliohjelmien tuottaja jätti tehtävänsä ruotsidemokraatteja koskevan kiistan jälkeen

Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n vaaliohjelmien tuottaja on jättänyt tehtävänsä ruotsidemokraattien maahanmuuttolausunnoista syntyneen kiistan jälkeen. Tuottajana toiminut Eva Landahl oli vastuussa ruotsidemokraattien puheenjohtajan Jimmie Åkessonin kommentit tuomitsevasta kannanotosta, jonka SVT julkaisi perjantai-illan vaalitentin jälkeen.

Landahl ei osallistu sunnuntain vaalivalvojaisten valmisteluun. SVT:n mukaan Landahlin vaihdossa ratkaiseva tekijä oli se, että hänen huomattiin tykänneen Twitterissä kahdesta ruotsidemokraatteihin kriittisesti suhtautuneesta artikkelista. Expressen-lehti kertoi tykkäyksistä, jotka liittyivät vuosina 2014 ja 2017 julkaistuihin tviitteihin. Viimevuotisen tviitin mukaan “ruotsidemokraatit on täysin turha puolue”.

– Se on vastoin ohjeitamme, joiden mukaan me emme ota kantaa, sanoo SVT:n uutisista vastaava Anne Lagercrantz.

Landahl sanoo lukeneensa artikkelit, mutta huomanneensa vasta nyt, että on vahingossa klikannut tykkäys-painiketta.

– Se on selitys, mutta ymmärrän, ettei se ole tyydyttävä.

Hän sanoo pitävänsä parempana, ettei enää toimi vaaliohjelmien tuottajana.SVT pitää kiinni siitä, että maahanmuuttolausuntoihin piti puuttuaSVT päätti perjantai-illan vaalitentin jälkeen ottaa etäisyyttä ruotsidemokraattien Åkessonin lausuntoihin maahanmuuttajien työllistymisestä. Åkesson sanoi tentissä, että maahanmuuttajat eivät saa töitä, koska he eivät ole ruotsalaisia eivätkä sovi Ruotsiin.

Landahl piti kannanotossa Åkessonin kommentteja karkeana yleistyksenä. Hän perusteli kannanottoa radio- ja televisiolainsäädännöllä, jonka mukaan ohjelmien on kunnioitettava ihmisarvoa ja kaikkien tasavertaista kohtelua.

Åkesson tuomitsi kannanoton rajusti ja kertoi kieltäytyvänsä yhteistyöstä SVT:n kanssa vaaliviikonlopun aikana.

SVT:n Lagercrantz puolustaa edelleen päätöstä ottaa etäisyyttä Åkessonin lausuntoihin vaalitentissä.

– Pidämme kiinni siitä, että lausuntoon piti puuttua jollain tapaa, mutta kuten Eva (Landahl) kirjoittaa, se olisi pitänyt tehdä toisella tapaa.

SVT:n mukaan kannanoton olisi voinut muotoilla eri tavalla, esimerkiksi Åkessonille esitettävien suorien kysymysten avulla.

https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/sd-bojkottar-svt-till-efter-valet/

Asiasanat

Menot