fbpx
Uutiset

Swahiliksi on helppo välittää

Useimmat suomalaiset osaavat tietämättään swahilin kieltä – ainakin yhden lausahduksen. “Hakuna matata” on vapaasti käännettynä “ei ongelmia”. Lausahdus tuli tunnetuksi jokunen vuosi sitten Leijonakuningas-piirretyn laulusta.

Swahilia on voinut opiskella tästä syksystä alkaen Vanajaveden opistossa. Kurssi on tiettävästi ainoa laatuaan koko Suomen kansanopistoissa. Toinen opinahjo, jossa swahilia Suomessa opetetaan, on Helsingin yliopisto.

Swahili on Itä-Afrikassa yleinen käyttökieli. Sitä puhuu arviolta 70 miljoonaa ihmistä esimerkiksi Tansaniassa, Keniassa, Ugandassa, Kongossa, Ruandassa ja Burundissa.

– Swahili on Afrikassa vähän kuin englanti Euroopassa. Se ei ole monien äidinkieli, mutta lähes kaikki osaavat sitä, kertoo Hämeenlinnassa swahilia opettava Miia Pääkkö.

Pääkkö opiskelee Afrikan tutkimusta kuudetta vuotta Helsingin yliopistossa. Swahili on hänen pääaineensa.

Kieli on hänen mukaansa suomalaisella kohtalaisen helppo oppia.

– Kielen oppimista auttaa se, että swahilia lausutaan hyvin samalla tavalla kuin suomea. Kielten tavurakenne on samankaltainen.

Swahilia opiskelee Vanajaveden opistossa 12 kurssilaista. Joukossa on miehiä ja naisia, joita yhdistää kiinnostus Afrikkaan. Monet ovat mukana ystävyysseuroissa tai maailmankaupassa.

Syksyn jälkeen 12 kurssilaisen on tarkoitus osata kertoa itsestään swahiliksi ja hallita yleisimmät swahilinkieliset tervehdykset.

– Tervehtiminen on Afrikassa erittäin tärkeää. Koskaan ei saa olla niin kiire, ettei ehtisi tervehtiä toisia ihmisiä, Pääkkö sanoo.

Kurssilla opiskellaan myös swahilin kielioppia ja tutustutaan niihin ajattelutapoihin, jotka vaikuttavat kieliopin taustalla.

– Toisista ihmisistä välittäminen ja kiireettömyys heijastuvat kieleen. Esimerkiksi yleinen tervehdys hujambo merkitsee suomeksi kirjaimellisesti “eihän sinulla ole mitään asioita, jotka vaivaavat sinua”. n

– Swahilin opinnot ovat hyödyllisiä, sillä kieltä puhuu yli 70 miljoonaa ihmistä, Vanajaveden opistossa opettava Miia Pääkkö sanoo.

Menot