Uutiset

Sydäntalven kuuma ja valuva juustoherkku

Fondue on seurusteluruokien ehdoton kuningas. Helposti valmistuva ja edullinen ison joukon tarjottava, joka sopii erinomaisesti talvella tarjottavaksi.

Ravintola Savoyn somelier Antti Uusitalo kertoo, että fondue on alun perin ollut talonpoikien arkiruokaa. Vähävaraisissa perheissä sulatettiin juustonkannikat valkoviinin kanssa ja suurustettiin kananmunalla. Vatsa saatiin edullisesti täyteen, kun kuivat leivänpalat kastettiin rasvaiseen juustoon. Kyse oli siis eräänlaisesta sveitsiläisestä pappilan hätävarasta.

FONDUEN RESEPTIT vaihtelevat suuresti, mutta perusperiaatteena on se, että vähintään puolet juustosta on gruyériä. Fonduen juustot ovat aina pitkään kypsytettyjä ja voimakkaita alppijuustoja.

– Olen toki törmännyt ohjeisiin, joissa fondue tehdään brie-juustosta, mutta parhaan tuloksen saa käyttämällä näitä voimakkaan makuisia juustoja. Kotimaiset emmentalit esimerkiksi käyvät fondue-juustoiksi oikein hyvin, Uusitalo sanoo.

Ja entisaikojen kananmunalla suurustaminen on jäänyt historiaan. Nykyohjeissa kuuma juustoseos suurustetaan maissitärkkelyksellä.

Uusitalo kannustaa kokeilemaan erilaisia juustoyhdistelmiä ja etsimään oman maun mukaisen sekoituksen.

– Fondue antaa kokeiluvaraa ja maulla voi vähän leikitelläkin.

VIINIASIANTUNTIJA Antti Uusitalolla on erityiskiinnostus juustoihin. Hän on kirjoittanut vuonna 2011 julkaistun Juustot & juomat -kirjan.

– Fonduen valmistamisesta ei kannata tehdä välineurheilua. Jos ei omista fonduepataa, voi juuston kuumentaa aivan hyvin kattilassa ja etsiä kattilan alle jonkin tuikkualustan tai muun lämmönlähteen. Fondue on hyvä pitää lämpimänä, sillä viilentyessään juuston makukin muuttuu oleellisesti, hän selittää.

Juustofondue

(4 hengelle)

600 g vahvaa juustoa
1 valkosipulin kynsi
2 dl hapokasta valkoviiniä
½ sitruunan mehu
½ dl kirsch-kirsikkatislettä
1 rkl maissitärkkelystä
muskottipähkinää
viherpippuria
mustapippuria

Aloita pilkkomalla juusto pieniksi kuutioiksi. Kuori valkosipuli ja murskaa kynsi painamalla sitä veitsen terällä varovasti leikkuulautaa vasten. Hiero sipulia fonduepadan pohjaan ja jätä kynsi pataan.

Lisää pataan valkoviini, sitruunan mehu, kirsch ja maissitärkkelys. Sekoita. Nosta pata liedelle tai tulilähteen päälle ja kuumenna, kunnes viinisuuruste paksuuntuu hieman.

Lisää juustot ja anna seoksen sulaa hitaasti. Sekoita välillä. Jos fondue vaikuttaa liian paksulta, lisää tilkka valkoviiniä.

Kun juusto on sulanut ja fondue on tasaisen kiiltävää, mausta seos vastaraastetulla muskottipähkinällä ja pippurilla.

Kutsu ystävät yhteen ja dippaa juustoon kuivia leivänpaloja ja tuoretta omenaa.