Uutiset

Syksy on kesää viisaampi?

Tämä on ollut erikoinen vuosi.

Enpä osannut vielä alkuvuodesta kesälomakuvioistani sopiessa aavistaa, ettei Suomessa olisi vielä hallitusta kesäkuun alussa. Jari Koskisen (kok.) ministeriydestäkin sain tiedon toscanalaiselle viinitilalle.

Sen paremmin ei käynyt kuntatuottajalle, joka lomailee parhaillaan Afrikassa. Tänä vuonna Hämeenlinnan kunnallispolitiikassa on riittänyt käänteitä jopa pahimmilla heinähelteillä.

Luvassa on myös monella tavalla hektinen syksy. Valtakunnan politiikkaa sähköistävät maailmanlaajuinen ja kansallinen talouskriisi, mutta myös luultua mielenkiintoisemmaksi käyvä presidentinvaalitaisto.

Jos vastakkain ovat tv:n vaalitentissä Sauli Niinistö (kok.), Paavo Lipponen (sd.), Anneli Jäätteenmäki (kesk.) ja Timo Soini (ps.), tuntuu kuin olisimme palanneet ajassa reilun vuosikymmenen taaksepäin.

Tämä porukka tuntee toisensa vuosien ajalta niin hyvin, ettei kukaan pysty vetämään roolia. Esimerkiksi Lipposella ja Jäätteenmäellä on vielä kana kynimättä vuoden 2003 eduskuntavaaleista ja sen jälkeisistä tapahtumista.

Paikallisella tasolla ei ole yhtään sen hiljaisempaa. Hämeenlinnassa pestään piakkoin Innopark-sotkun jälkipyykki. On mielenkiintoista nähdä, ketkä kaikki selviävät siitä kuivin jaloin.

Toinen aikapommi tikittää sairaanhoitopiirissä, jonka taloussotkuista kunnanjohtajakokous hermostui niin paljon, että julkisuuteen lausuttiin jo sana ”johtamiskriisi”. Käytännössähän se tarkoittaa sitä, että keskussairaalan johdon tapaan hoitaa sairaalan taloutta ja hoitojonoja ei olla maksajakunnissa tyytyväisiä.

Lisäksi on vielä poliisitutkinta kopiokonehankinnoista ja valtuuston puheenjohtajan kunnianloukkausepäily.

Kaiken tämän kohun keskellä kaupungin pitäisi saada ensi vuoden budjettikin laadituksi tilanteessa, jossa valtio kiristää kuntien rahahanoja. Vuoden päästä odottavat kunnallisvaalit eivät yhtään helpota luottamushenkilöiden stressiä.

Säpinää riittää seututasollakin, sillä Hämeenlinna ei ole lopettanut naapureidensa härnäämistä, vaikka on saanut kyliltä toistuvasti turpiin.

Kun Hattula ja Janakkala eivät ymmärtäneet suostua viimeisimpäänkään kosintaan, kaupunki on valjastamassa valtiota puhemiehen rooliin. Saa nähdä, tarttuvatko ministeriöt toimeen.

Etenkin Janakkalassa on ollut aistittavissa turhautumista keskuskaupungin lähestymisyrityksiä kohtaan. Janakkalan kunnanjohtaja Anna-Mari Ahonen kirjautti viimeviikkoisen kunnanjohtajakokouksen muistioon, ettei kunta lähde mukaan minkäänlaisiin maakunnallisiin selvityksiin.

”Janakkalan kunta odottaa jatkossa maakunnan liiton toimivan siten, että liitto tukee jäsenkuntiaan niiden omissa tavoitteissa, kuntien valitsemalla kehittämisen linjalla”, Ahonen toteaa kannanotossaan.