Uutiset

Syksy toi lämmittävät papukeitot

Pavuista ja linsseistä on vaikea keksiä huonoja puolia. Ne ovat edullisia, ekologisia, terveellisiä, helppoja ja herkullisia.

Kiireiselle valmiiksi keitetyt purkkipavut ovat arjen pelastus. Toisaalta itse keitetty kikherne on uskomattoman voisen makuinen, eikä tarvitse seurakseen kuin suolaa, pippuria ja oliiviöljyä.

Pavuista ja linsseistä valmistat maukkaat keitot. Ympäri maailmaa vietettävä lihaton lokakuu on mainio syy testata näitä keittoja.

Tee soppaa kerralla täysi kattilallinen, sillä maku vain paranee seuraavana päivänä lämmitettäessä.

Ohjeet ovat neljälle.

Chipotle- mustapapukeitto

2 punasipulia
2 valkosipulinkynttä
1–2 vihreää chilipalkoa
pieni bataatti
1 punainen paprika
n. 300 g mausteista raakamakkaraa esim. chorizo tai merguez
1 tl jauhettua juustokuminaa
1 tl savupaprikamaustetta
1 tl paprikamaustetta
2 dl tomaattimurskaa
2 prk keitettyjä mustapapuja
8 dl liha- tai kasvislientä
1 limetti
2 rkl chipotletabascoa

Pilko sipuli ja valkosipuli. Huuhtele ja halkaise chilit, poista siemenet ja pilko. Maista tulisuus ja vähennä chilin määrää, jos maku tuntuu liian tuliselta. Kuori bataatti ja pilko, huuhtele paprika, poista siemenet ja pilko pieneksi.

Lorauta oliiviöljyä kuumalle pannulle ja pursota makkarat ulos suolesta. Paista niihin pinta, laske lämpötilaa ja lisää sipuli, valkosipuli ja chili. Kuullota hetki. Lisää mausteet ja bataatti. Kääntele näitä noin minuutti ja lisää tomaattimurska, pavut, paprika ja liemi.

Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes bataatti on kypsää. Lisää lientä tarvittaessa. Maista ja lisää pippuria ja suolaa, jos tarvetta. Pursota puolikas limetti ja lisää chipotletabascoa makusi mukaan.

Tarjoile ranskankerman, pilkotun avokadon ja korianterin kera.

Lempeä purjo-kikhernekeitto

3 purjoa
5 perunaa
2 valkosipulinkynttä
voita ja oliiviöljyä
4 dl keitettyä kikherneitä (2 prk)
1 l kana- tai kasvislientä
suolaa
mustapippuria
parmesaania tai pecorinoa

Halkaise purjot, huuhtele ne ja pilko ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja pilko perunat ja valkosipuli.

Kuumenna kattilan pohjalla voi ja oliiviöljy. Lisää purjot ja valkosipuli ja kuullota niitä, kunnes ne alkavat pehmentyä. Lisää ripaus suolaa. Lisää perunat ja kikherneet ja jatka pehmentämistä vielä hetki. Kaada joukkoon liemi ja anna kiehua matalalla lämpötilalla noin 15 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Mausta mustapippurilla ja suolalla ja lisää halutessasi vielä lientä. Voit myös soseuttaa osan keitosta, jolloin koostumus on mukavan täyteläinen.

Tarjoile parmesaanin ja tuoreen leivän kera.

Lehtikaali- lammasmakkarakeitto

4 perunaa
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
1,5 dl vihreitä linssejä
200 g lehtikaalia
oliiviöljyä
300 g lammasmakkaraa tai krakovanmakkaraa
2 rkl tomaattipyreetä
0,5 tl chilihiutaleita
0,5 tl savupaprikamaustetta
1 rkl punaviinietikkaa
1 l liha- tai kasvislientä
suolaa
mustapippuria

Kuori ja pilko perunat, sipuli, valkosipuli ja porkkanat. Huuhtele linssit ja lehtikaali ja leikkaa lehtikaalien kovat varret irti lehdistä veitsellä.

Lisää oliiviöljyä kattilaan ja kuullota sipulia ja valkosipulia muutama minuutti. Lisää sitten perunat, porkkanat, linssit, tomaattipyree ja mausteet. Kääntele muutaman kerran. Lisää lopuksi liemi ja anna kiehua miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Lisää lehtikaali ja viipaloitu lammasmakkara ja anna kiehua vielä noin 20 minuuttia, kunnes linssit ovat kypsiä. Mausta lopuksi punaviinietikalla, mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla.

Tarjoile maalaispatongin kanssa.

Valkopapuborssi ja piparjuurismetana

3 isoa punajuurta
1 pieni palsternakka
n. 100 g juuriselleriä
2 perunaa
2 porkkanaa
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 purkkia valkopapuja
2 rkl tomaattipyreetä
puolikas pienestä punakaalista
1 l liha- tai kasvislientä
2 laakerinlehteä
nippu tuoretta persiljaa
1 tl timjamia
puolikkaan sitruunan mehu
voita ja oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa

Piparjuuritahna

1 prk smetanaa
1 tl tuoretta piparjuurta raastettuna tai saman verran valmista tahnaa

Aloita kuorimalla ja raastamalla piparjuuri hienoksi. Sekoita se smetanan joukkoon ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna maustua jääkaapissa.

Kuori juurekset ja sipulit. Pilko sipuli ja raasta juurekset karkeaksi raasteeksi. Suikaloi kaali. Lisää kattilan pohjalle voita ja oliiviöljyä ja kuullota juuresraastetta, sipulia ja valkosipulia miedolla lämmöllä hetkisen, kunnes juurekset kypsyvät hiukan.

Lisää joukkoon tomaattipyree ja kaali ja jatka kuullottamista. Lisää liemi, pavut ja mausteet. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 45 minuuttia. Lisää sitruunamehu ja tarvittaessa lientä.

Kiehauta ja lisää hienonnettu persilja joukkoon ja mausta vielä suolalla ja pippurilla. Tarjoile piparjuurismetanan kera.

Vilja Pursiainen

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic