Uutiset

Syksy yksillä, talvi vaatettajilla

Parin viikon päästä talvi on ohitse. Ainakin, jos kysyy vaatealan ihmisiltä. Joulun jälkeen vaatekauppojen talvisesonki päättyy alennusmyyntiin, ja alkaa kevätsesonki.

Suomessa ei ole enää muutamaan vuoteen myyty vaatteita silloin, kun niitä tarvitaan. Siispä voi näppärästi käydä niin kuin nyt on käynyt: kauppojen rekeillä riippuu pakkaskelien toppatakkeja, ja ulkona on kymmenen astetta lämmintä ja vesisade.

Hämeen Sanomien perjantain taloussivun pääjutussa eräs kauppias muistutti, ettei syysvaatteita kannata enää kysellä, jos toppatakkia ohuemman päällyspukineen tarve nyt yllätti. Tietyn kauden mallistot tilataan jopa 13 kuukautta ennen kuin ne tulevat kauppoihin.

Talvivaatteiden aika on nyt. Keskitalvella on turha itkeä paksun palttoon perään. Se on jo kevättä se, vaikka taloja peittäisi metrinen lumikuori.

Nykyvaatetuksessa koodisana on ennakointi, mikä on hyvin turhauttavaa tässä vaihtelevien vuodenaikojen maassa. Se luo lisää stressiä – jota totta vieköön piisaa aivan tarpeeksi muutenkin.

Välillä koko touhu tuntuu absurdilta, sillä sesongit on täysin irrotettu suomalaisten henkisestä tilasta. Pimeänä vuodenaikana tyrkytetään kevättä, valoisana syksyä.

Lokakuussa postiluukku kolahti, ja eteismatolle kellahti keväästä 2007 kertova muotikuvasto. Syksy oli juuri ja juuri alkanut, ja talvi oli tuloillaan. Eteisessäni markkinoitiin keveitä toppeja ja tropiikkiin sopivia hameita.

Jos vaatetarvetta olisikin, syksyllä mietin pikemminkin villapaitoja. Tuntui kornilta katsella hepeneitä, jollaisia juuri olin latonut kesän jäljiltä talviteloille. Miksi pitäisi jo ennen joulua tietää, millaisen uuden paidan saattaa tarvita tai haluta toukokuussa?

Viime keväänä yritin hankkia hajonneen takin tilalle toisen, jossa olisi edes välttävä vuori. Ei mitään toivoa. Huhtikuussa oli jo kesä, tyyten vuoriton aika.

Jottei syksyllä vahingossakaan löytyisi yhtään syysvaatetta tai talvella talvivaatetta, liikkeet tilaavat kutakin kudetta vain muutaman kappaleen. Etenkin suuria ja pieniä kokoja tilataan vain pari.

Enää ei itse asiassa ole selkeitä vuodenaikasesonkejakaan, vaan tavaraa ilmestyy kauppoihin pikkuruisia eriä kerrallaan. Kaupoissa kiertelystä pitävää varmaan riemastuttaa löytää uutuuksia harva se päivä. Jos on oikeasti tarve löytää jotain, voi olla varma, ettei niin käy.

Uudet vaatteet ovat myös budjetointikysymys. Talvitakkiin ei välttämättä irtoa pennosia elokuussa, kun vasta on päästy kesän menoeristä.

Vaatemyyjät ovat lehtihaastatteluissa hämmästelleet, kuinka suurin osa ihmisistä yhä tulee talvivaateostoksille talvella. No, siinäpä on myyjille epäkiitollinen tehtävä: selvittää ihmisille, miksi talven kylmyydessä pitäisi hankkia heppoinen takki.

marika.riikonen@hameensanomat.fi

Miksi pitäisi jo ennen joulua tietää, millaisen uuden paidan saattaa tarvita toukokuussa?

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic