fbpx
Uutiset

Syksyinen väite kumottiin: Puheille suomalaissusien espanjalaisuudesta ei ole pohjaa, eivätkä Norjan sudet tule Pariisin eläintarhasta

Norjan Rovdata teki tieteelliset dna-tutkimukset puhtaista verinäytteistä ja kumosi viljelijäjärjestön teettämät tulokset. Suomalaisnäytteiden takana on susikirjailija Kaj Granlund, joka ensin kiisti koko asian.
Norjan ja Ruotsin susikanta on tutkijoiden mukaan saanut alkunsa Suomesta ja Venäjältä vaeltaneista susista. Norjassa velloo myös siirtoistutushuhuja Suomen tapaan. Tämä susi tallentui norjalaisen tutkimusinstituutin riistakameraan toukokuussa. Kuva: Norjan luonnontutkimusinstituutti NINA
Norjan ja Ruotsin susikanta on tutkijoiden mukaan saanut alkunsa Suomesta ja Venäjältä vaeltaneista susista. Norjassa velloo myös siirtoistutushuhuja Suomen tapaan. Tämä susi tallentui norjalaisen tutkimusinstituutin riistakameraan toukokuussa. Kuva: Norjan luonnontutkimusinstituutti NINA

Norjan susikanta ei ole saanut alkuaan Pariisin eläintarhan susista eikä kanta koostu koirasusista – tai ainakaan mitään tieteellistä pohjaa väitteille ei ole, kertoo Norjan Rovdata.

Samalla se torppaa väitteet todisteista, joiden mukaan suomalaisten susien alkuperä löytyisi Espanjasta.

Telemarkin maatalousjärjestön viime syksynä esittämät väitteet saivat Norjassa paljon julkisuutta. Myös Lännen Media kertoi asiasta 9. marraskuuta, sillä vyyhdissä viitattiin myös Suomen susikantaan.

Nyt asiasta on tieteellinen näyttö. Rovdata on Norjan luonnontutkimusinstituuttiin kuuluva itsenäinen tutkimuslaitos, joka vastaa maan suurpetokantojen arvioinnista.

Tuloksilla vihjattiin susien siirtoihin

Maatalousjärjestö (Telemark Bonde- og Småbrukarlag) lähetti syksyllä saksalaislaboratorioon verinäytteitä kahdeksasta laillisesti ammutusta norjalaissudesta, jotka kuuluivat niin sanottuun Slettåsin laumaan. Lisäksi tutkittavaksi lähetettiin Suomesta saatuja näytteitä.

Näytteet tutki rikostekninen ForGen -laboratorio.

Tuloksista kertonut maatalousjärjestö väitti tulosten osoittavan, että norjalaissusien alkuperä olisi Pariisin eläintarhassa. Suomalaisilla susilla puolestaan olisi espanjalainen tausta.

Lisäksi susissa olisi vahvoja merkkejä risteytymisestä koiran kanssa.

Analyysin sanottiin asettavan kyseenalaiseksi virallisen näkemyksen, jonka mukaan Norjan ja Ruotsin eli niin sanottu Skandinavian susikanta olisi muodostunut Suomesta ja Venäjältä vaeltaneista susista. Kyseenalaistamisella vihjataan, että taustalla olisivat sen sijaan susien siirtoistutukset.

“Tulkittu kyseenalaisella tavalla”

Rovdata on nyt tehnyt dna-tutkimukset samoista kahdeksasta norjalaissudesta. Mitään pohjaa maatalousjärjestön esittämille väitteille susien alkuperästä tai risteymistä se ei löytänyt.

Tutkimuksen kohteena oli niin sanottu mitokondriaalinen dna, jota myös saksalaislaboratorio käytti analyyseissään. ForGen kertoi löytäneensä näytteistä useita erilaisia motokondriomuotoja eli variantteja.

Rovdatan tulosten mukaan kaikilla kahdeksalla sudella oli sen sijaan sama variantti. Aiemmissa tutkimuksissa sen on todettu esiintyvän koko Skandinavian susikannassa.

– ForGenin tuloksissa on selviä virheitä. Lisäksi näytteet, joista olisi löytynyt oikea mitokondriovariantti, on tulkittu hyvin kyseenalaisella tavalla, kertoo Rovdatan vanhempi tutkija, geneetikko Øystein Flagstad
Lännen Medialle.

Hän huomauttaa, että kyseisen dna-variantin perusteella ei ylipäätään voida sellaisenaan päätellä susien alkuperää.

Vaikka variantti löytyy Skandinavian ja Suomen sekä mahdollisesti Pariisin eläintarhan tai Espanjankin susista, se ei tarkoita, että Pohjoismaiden sudet olivat keskieurooppalaista alkuperää.

– Se tarkoittaa vain, että niillä kaikilla on tuhansia vuosia vanha mitokondriaalinen dna-muoto yhdessä monien muiden Pohjois-Euroopan susien kanssa.

Susikirjailija lähetti suomalaissusien näytteet

Suomalaisia näytteitä Rovdatalla ei ollut. Flagstad sanoo kuitenkin kuulleensa puheita maatalousjärjestön Saksaan lähettämistä suomalaisnäytteistä joissakin tapaamisissa.

Mistä suomalaisnäytteet olivat peräisin?

– Analysoimme yhdeksän suomalaista näytettä, jotka saimme Kaj Granlundilta, kertoo Telemarkin maatalousjärjestön puheenjohtaja Regina Brajkovic Lännen Medialle.

Lestijärveläinen, itseään harrastajatutkijaksikin tituleeraava Granlund on kirjoittanut susista tietokirjan ja osallistuu aktiivisesti susikeskusteluun. Hän kuuluu joukkoon, joka kyseenalaistaa Suomen virallisen susitutkimuksen ja muun muassa väittää suomalaissusia koiran ja suden risteymiksi.

Asiaa tiedusteltaessa Granlund sanoo, ettei tiedä Norjaan lähetetyistä suomalaissusien näytteistä.

– Onhan norjalaisilla yhteyksiä Suomen yliopistoihin, joten he saavat varmasti sieltä tietoja ja näytteitä, hän toteaa sähköpostitse.

Tarkempaa tietoa löytyy vasta sen jälkeen, kun Lännen Media kertoo Brajkovicin ilmoittaneen saaneensa näytteet nimenomaan suoraan Granlundilta.

– Minulla oli kolme suden raatoa, jotka hain Lukelta Taivalkoskelta. Niistä on mielestäni mennyt näytteet, Granlund myöntää lopulta.

ForGenia hän sanoo muodollisesti pätevämmäksi kuin esimerkiksi yliopistolaboratorioita.

Näytteitä maasta ja nimettömässä postissa

Telemarkin maatalousjärjestön lähettämät verinäytteet oli kerätty ampumapaikoilta maasta ja osan näytteistä järjestö oli saanut nimettöminä postitse.

Geneetikko Flagstad huomauttaa, että tähän liittyy huomattava riski näytteiden saastumisesta vieraalla dna:lla. Lisäksi ei ole mitään takeita siitä, että nimettömiltä lähettäjiltä tulleet näytteet ylipäätään olivat niistä susista, joista väitettiin.

Tutkija sanoo, että sama vaara liittyy suomalaisiksi sanottuihin näytteisiin.

Kyseessä ei myöskään ole ensimmäinen kerta, kun ForGenin susitutkimukset ovat herättäneet epäilyksiä.

– Saksalaiset ja ranskalaiset tutkimuslaboratoriot ovat osoittaneet aiemmin virheitä ForGenin susianalyyseissä, Flagstad sanoo.

Verkkosivuillaan ForGen syyttää muun muassa Ranskan susiin liittyviä epäselvyyksiä “korkean tason valehteluksi”. Saksalaislaboratorio ei ole vastannut Lännen Median kommenttipyyntöön.

Asiasanat

Menot