fbpx
Uutiset

Syksyn isot neuvottelut pahasti solmussa: teknologiasektorilla ylityökielto, postilakko uhkaa parin viikon päästä

Työntekijäliiton mukaan työnantaja on esittänyt pelkkiä heikennyksiä ja palkankorotuksissa jopa nollalinjaa.
Metallinjalostusta ja monia muita teknologiateollisuuden aloja koskeva kahden viikon ylityökielto astuu voimaan maanantaina. Neuvotteluyhteys työnantaja- ja työntekijäpuolen välillä on kuitenkin säilynyt. Kuva: Emma Taipale / arkisto
Metallinjalostusta ja monia muita teknologiateollisuuden aloja koskeva kahden viikon ylityökielto astuu voimaan maanantaina. Neuvotteluyhteys työnantaja- ja työntekijäpuolen välillä on kuitenkin säilynyt. Kuva: Emma Taipale / arkisto

Syksyn monella tapaa merkittävimpinä pidetyt teknologiateollisuuden työehtoneuvottelut näyttävät ajautuneen pahasti solmuun. Neuvotteluja on yritetty edistää elokuusta saakka, mutta nyt on siirrytty uuteen vaiheeseen.

Teollisuusliitto sekä Ammattiliitto Pro ryhtyivät painostustoimiin heti, kun edelliset työehtosopimukset ja niiden työrauhavelvoite päättyivät loka-marraskuun vaihteessa.

Pro asetti torstaina teknologiateollisuuden toimihenkilöitä koskevan ylityökiellon sekä vapaa-ajan työmatkustamista koskevan kiellon, joka astuu voimaan ensi maanantaina. Teollisuusliiton asettama ylityökielto alkaa samaan aikaan, ja se koskee teknologiateollisuutta, pelti- ja teollisuuseristysalaa sekä malmikaivosalaa.

Neuvottelut eivät kuitenkaan ole katkenneet.

Syksyn neuvottelukierroksen avaavia teknologiateollisuuden neuvotteluja pidetään tärkeinä monille aloille, sillä sovittavien palkankorotusten taso ohjaa muita neuvotteluja.

Pahin kiista koskee kikyä

Suurin kiista liittyy kilpailukykysopimukseen eli kansanomaisemmin kikyyn.

Työnantajaliitto Teknologiateollisuus haluaa jatkaa 24 tunnin työajan pidennystä. Työntekijäpuolella sopimuksen katsotaan olleen määräaikainen.

– Olemme irtisanoneet sitä koskeneen erillispöytäkirjan viideltä sopimusalalta jo viime vuoden puolella, toteaa Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto.

Hänen mukaansa työnantajan esitykset ovat pääosin heikennyksiä.

– Esitykset ovat liittyneet työajan lisäämiseen, palkkojen pienentämiseen, sosiaalisten määräysten huonontamiseen sekä luottamusmiesten aseman heikentämiseen ja lakko-oikeuden rajoittamiseen.

Korotukset hiertävät

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle sanoo, että ylityökiellot hankaloittavat neuvotteluja entisestään. Toisaalta hän pitää myönteisenä sitä, että neuvottelut ylipäätään jatkuvat.

– Työnantajapuolen tavoitteena on, että työmarkkinaratkaisut saadaan aikaan mahdollisimman nopeasti. Nyt on tärkeää keskittyä neuvotteluihin eikä työmarkkinahäiriöihin, Helle toteaa.

Työnantajaliiton mukaan sopimuksen on estänyt ennen kaikkea “erimielisyys uuden sopimuksen kustannusvaikutuksista heikentyvässä taloustilanteessa”, eli käytännössä pitkälti palkankorotuksista.

Aallon mukaan monilla aloilla on tarjottu nollakorotuksia.

Teollisuusliitto neuvottelee tällä hetkellä työehtosopimuksista myös esimerkiksi mekaanisessa metsäteollisuudessa ja kemian aloilla.

– Raaka linja näkyy työnantajan käyttäytymisessä kaikissa muissakin sopimuspöydissä, Aalto kommentoi.

Postilakko mahdollinen 11. marraskuuta

Nurkan takana uhkaa myös postilakko.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on ilmoittanut lakon alkamisesta marraskuun 11. päivänä. ellei työehtosopimusneuvotteluissa päästä sopuun tätä ennen. Lisäksi pitäisi sopia pakettilajittelijoiden tilanteesta, joka koskee siirtoa toiseen työehtosopimukseen.

Lakko koskisi noin 9 000 työntekijää.

PAU ja Palvelualojen työnantajaliitto Palta neuvottelivat tilanteesta torstaina, mutta neuvotteluissa ei PAU:n mukaan edistytty.

Taustalla Postin ja työntekijäliiton välejä hiertää akuutin tilanteen lisäksi vanha kiista vuoden 2015 työehtoneuvotteluista. Vuokratyöntekijöiden perehdyttämistä koskevaa kiistaa on käyty korkeinta oikeutta myöden, ja nyt PAU odottaa vastausta asiaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta.

Posti puolestaan vaatii kiistan vuoksi työntekijäliitolta miljoonan euron vahingonkorvauksia.

Menot