Uutiset

Syksyn sateet ja Salkkarit vetävät teinejä nuokkariin

Televisio pauhaa täysillä, biljardipallo kimpoaa pelin tuoksinassa ikkunaan ja pöydän ympärillä nuorisojoukko lukee innoissaan horoskooppeja lehdestä.

Todellisuutta Nummen nuorisotalossa tiistai-iltana parinkymmenen nuoren voimin.

-Täällä näkee kavereita, ja jos on huono ilma, ei tarvi olla ulkona. Katotaan telkkaria ja pelataan biljardia. Hiihto- tai syyslomalla leivottiin pizzaa, ja alkukesästä grillattiin makkaraa, kuvailee 14-vuotias Sanni Kiukkonen nuokkarin parhaita puolia.

-Ja illan kohokohta on tietysti Salkkarit. Kaikki kokoontuvat sohville ja tuoleille sitä katsomaan, ja jotkut ostaa kioskista sen ajaksi herkkuja, lisää Sanna-Mari Rantanen.

Salatut elämät -tv-sarja kuuluukin Hämeenlinnan 4H-yhdistyksen tuoreen toiminnanjohtajan Pirjo Seulamo-Kallion mukaan jokaisen nuorisoillan vakio-ohjelmaan kaikilla nuokkareilla.

Keskustelu tärkeä osa toimintaa

4H-yhdistys avaa kesätauon jälkeen tällä viikolla kolme nuorisotilaa niin kanta-Hämeenlinnassa Nummella kuin Rengossa ja Hauhollakin, joissa yhdistys on pyörittänyt toimintaa jo vuosia. Hämeenlinnan kaupunki ostaa palvelun yhdistykseltä.

Hämeenlinnan keskustassa sijaitsevaa nuorisotila Pesää ylläpitää Arx-talossa kaupungin nuorisotoimi.

Seulamo-Kallio haluaa lisätä 4h:n nuorisoiltojen toiminallisuutta. Tärkeintä hänen mielestään kuitenkin on, että on paikka, jossa nuoret voivat kokoontua.

-Ja että on myös aikuinen, jolle puhua, koska omille vanhemmille ei aina halua kaikkea kertoa.

Nykyisistä tiloista huonokuntoisimpana hän pitää Hauhon nuokkaria. Toisaalta varmaa ei ole, kuinka kauan Nummen nuorisotalo on käytettävissä, mikäli viereinen Nummen koulu tarvitsee laajennustiloja. Yhdistys siirsi tämän vuoksi kesällä nuorten työpajatoimintansa entisiin VPU:n tiloihin Aulangontielle.

Nuoret haluavat osallistua järjestelyihin

Nummen nuokkariin oli ensimmäistä kertaa kavereidensa houkuttelemana tullut janakkalalainen Toni Lindeman, 15.

-Turengissa on ihan kälyinen, pikkuinen nuokkari. Tää on parempi, kuului tuomio.

Vieressä istuva Jasmi Rissanen toivoo sisustukselta enemmän.

-Tilat on vähän tylsät. Enemmän värejä.

-Ja uudet sohvat, Lindeman huutaa.

Porukka kaipaa myös silloin tällöin järjestettäviä, yön yli kestäviä yönuokkareita sekä diskoja, mutta ovat valmiita myös paiskimaan itse töitä niiden eteen.

-Lisäksi saisi olla enemmän kilpailuja, grillailua ja uusi biljardipöytä, Rissanen toivoo.

-Voitaisiin myös leipoa yhdessä ja syödä yhdessä, Lindeman lisää.

Nummella 4H:n ohjaajana toimiva oppisopimusopiskelija Samuel Selkälä kertoo hakevansa nuorten luottamusta kyselemällä kuulumisia ja vastailevansa muun muassa koulua, kaverisuhteita, riitoja vanhempien kanssa tai työelämää koskeviin nuorten kysymyksiin.

Kaikille nuokkari ei riitä

Tunnelma oli samana iltana vähän toisenlainen Rengon vanhan kunnantalon alakerrassa sijaitsevissa nuorisotiloissa. Tilat kun olivat aluksi tyhjät ohjaajia lukuun ottamatta.

-Ilmeisesti ei vielä ole puskaradio toiminut, toteaa 4H:n työllistämisohjaaja Anitta Pitkänen.

Niin Rengossa kuin Hauhon nuorisotila Kirnussakin on Pitkäsen mukaan käynyt keskimäärin 15-20 nuorta illassa.

Samassa ovesta astuu kolme 15-16-vuotiasta nuorukaista, nuokkarin vanhoja tuttuja, biljardia pelaamaan.

-Vietetään täällä aikaa kavereiden kaa, kun ei Rengossa muutakaan tapahdu, toteaa Elias Laurell Vili Pukeron ja Samu Nordmanin ollessa samaa mieltä.

Taas ovi käy tuoden sisään kolme nuorta, joista yhdellä, nimettömänä pysyttelevällä kantahämeenlinnalaisella pojalla on vahvat mielipiteet Rengosta ja sen nuorisotiloista.

-Tämä on päivänsä nähnyt. Ei täällä koskaan tule nuorille mitään olemaan. Ei millään pahalla, mutta kuka tulee tänne hillumaan, pelaamaan bilistä ja kattoon telkkaria? Kun ikää tulee 16, niin silloin juodaan ja pidetään hauskaa! (HäSa)

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic