Kolumnit Uutiset

Synkkyyden torjumiseen on konsteja

Radiossa annettiin ohjeita, miten toimia, jos naapurin pihapiiriinsä asettamat jouluvalot häikäisevät tai muuten ärsyttävät.

Asiantuntijan mukaan laki ei kiellä räikeidenkään jouluvalojen asettamista omalle ikkunalle tai vaikkapa pihapiiriin. Jos valot ovat niin kirkkaat, että todella häiritsevät, kannattaa ottaa yhteyttä kunnan rakennusvalvontaan.

Väittely jouluvalojen tarpeellisuudesta/tarpeettomuudesta on jälleen käynnistynyt. Voimme siis todeta, että joulun aika on alkanut.

Jo lokakuun alussa tavaratalot ryhtyivät kaupittelemaan jouluvaloja kausihyllyillään. Vuosi vuodelta valikoima on monipuolistunut. Tarjolla on kaikkea enkeleistä poroihin ja joulupukkeihin ja paljon myös valoja, jotka eivät teemaltaan liity millään tavoin jouluun.

On trendikästä paheksua värikkäitä vilkkuvaloja tyylittöminä. No, jos joku tykkää sellaisista, miksei niitä saisi polttaa. Jos se häiritsee naapuria, tämä voi vetää verhot kiinni.

Suvaitsevainen asenne on paikallaan.

Etelä-Suomen syys on viime viikkoina näyttänyt jälleen pimeimpiä puoliaan. Kaikki mahdollinen valo on tervetullutta.

Nykyään erilaiset koristevalot vievät niin vähän sähköäkin, ettei niitä voi paheksua. Jos sähköä kuluukin, vastaavasti syntyy säästöä masennuslääkkeissä.

Mielenkiintoinen valoratkaisu ovat kirkasvalokuulokkeet. Ne siis asetetaan korviin. Väitetään, että vaikutus on sama kuin tavallisella kirkasvalolampulla.

Valvira tosin äksyilee. Sen mukaan ei ole riittävästi tieteellistä näyttöä siitä, että valo menee korvan kautta aivoihin ja valaisee mielen. Aikaisemmin on vallinnut se käsitys, että näin voi tapahtua vain blondeille.

Televisio tarjoaa laajat mahdollisuudet, ei niinkään mielialan kohotukseen, mutta mielen tyhjennykseen, pikalobotomiaan. Vaikka ei olisi maksukanavia, tarjolla on hämmentäviä ohjelmia.

Yhdessä ohjelmassa esitellään maailman suurimpia hääkakkuja ja toisessa hulluimpia morsiamien äitejä valitsemassa näille hääpukua.

Yksi tehokkaimpia mielentyhjennysohjelmia on Big Brother – BB.

Pissikset ja nuoret kollit juovat viinaa, piereskelevät ja harrastavat seksiä viikosta toiseen. Kuka sellaista jaksaa seurata.

Tällä kertaa BB-talossa on kuitenkin pysytellyt lappilainen, juonitteleva ja kiroileva, lähes viisikymppinen, pyöreämuotoinen anestesiahoitaja.

Vaikka hän on vetänyt maton alta yhdeltä jos toiselta kilpailijaltaan parjaamalla heitä selän takana, hänelle toivoo menestystä.

Hämmentävää on, että BB-kisan voittaja tienaa 50 000 euroa, kun Finlandia-palkinto on 30 000 euroa. Mitä se kertoo tästä ajasta?

Yksi vaihtoehto mielenvirkistykseen onkin lukea Finlandia-ehdokkaat. Se ei sovi mielen tyhjennykseen, mutta on muuten kohottavaa.

Päivän lehti

8.4.2020