fbpx
Uutiset

Synnyinpitäjä Janakkala juhlii Ida Aalbergia

Näyttelijätär Ida Aalbergia juhlitaan tänä vuonna näyttävästi Janakkalassa, missä hän syntyi 150 vuotta sitten.

Janakkalan kirjaston piha-alue vihitään 14. tammikuuta Ida Aalbergin aukioksi. Samassa avaustilaisuudessa muistetaan äskettäin edesmennyttä ohjaaja-kirjailija Reko Lundánia, joka hänkin tuli alun perin Janakkalasta.

Pääjuhlassa, näyttelijän syntymäpäivänä 4. joulukuuta julistetaan avoimen näytelmäkirjoituskilpailun tulokset. Raati on saanut seulottavakseen 19 Ida Aalbergiin liittyvää tekstiä.

Janakkalassa johdatellaan lapsia juhlavuoden kunniaksi monin tavoin teatterin maailmaan. Aikuisille järjestetään muun muassa luentosarja. Lisäksi on kehitelty juhlaleivos, jossa kotimaisiin makuihin yhdistyy ripaus ulkomaita.

Ida Aalberg oli ratamestarin tytär Janakkalan Leppäkoskelta. Hänen lapsuudenkotinsa on museoitu, ja se pidetään avoinna jälleen ensi kesänä.

Aalberg näytteli 40-vuotisen uransa aikana niin Helsingin Suomalaisessa teatterissa kuin ruotsinkielisen seurueen kanssa Skandinaviassa ja saksankielisen seurueen kanssa Venäjällä, Baltiassa ja Pohjoismaissa.

Näyttelijätär kuoli keuhkokuumeeseen tuolloisessa kotikaupungissaan Pietarissa tammikuussa 1915, ja hänet haudattiin Helsingin Hietaniemeen. (STT)

Menot