Uutiset

Syntsapopin aatelisten pitkä liitto

Melodiat taitava Erasure jo 20-vuotias

Kun syntikkapopin velho Vince Clarke erosi Depeche Moden riveistä, moni odotti, että ison egon omaavan miehen tulevat hankkeet jäävät lyhytaikaisiksi. Luulo ei ole tiedon väärti. Clarken ja solisti Andy Bellin duo Erasure on pysynyt kasassa jo 20 vuotta.

Juhlavuotensa kunniaksi brittikaksikko julkaisee myös uuden albumin. Tammikuun lopulla kauppoihin saapuva pitkäsoitto sai nimen Nightbird.

Clarken taidot melodioiden ja syntikkasoundien kehittäjänä ovat johtaneet myös muuhun kuin Erasuren listamenestyksiin. Duo on vaikuttanut merkittävästi laajaan uudempaan artistikaartiin. Niinkin erilaiset tahot kuin brittien nykysuosikki Scissor Sisters ja mustat jenkkitähdet Usher sekä Missy Elliott ovat napanneet Erasurelta vaikutteita.

– Ymmärsi Erasure sen tai ei, he ovat vaikuttaneet suuresti kokonaiseen muusikoiden ja laulajien sukupolveen, sanoo New Yorkissa toimivan Rebel Rebel -musiikkikaupan omistaja David Shebiro.

Konkarikombon näytön paikka

Erasurelle Nightbird-albumi on selkeästi näytön paikka. Yhtyeen kaksi edellistä pitkäsoittoa, Loveboat vuodelta 2000 ja Other People’s Songs (2003), olivat välitöitä.

Ensimmäisten arvioiden mukaan kaksikko on kuitenkin noussut nyt takaisin omalle tasolleen.

– Koska Andy asuu nykyisin Espanjassa sekä Britanniassa ja minä taas Yhdysvalloissa, emme näe toisiamme usein työnteon ulkopuolella. Mutta kun pääsemme yhteen, musiikki tuntuu todella innostavalta, vakuuttaa Vince Clarke.

– Nyt tuntuu siltä kuin olisimme aloittamassa uudelleen. Meillä molemmilla on paljon ideoita.

Clarken mukaan asetelma muistuttaa 20 vuoden karikot kestänyttä avioliittoa. Hän tekee vertauksen pitkän avioliiton seksielämään.

– Sellaisessa liitossa ei ehkä harrasteta seksiä yhtä usein kuin aiemmin, mutta silloin kun se tehdään, se tehdään antaumuksella.

Äiti tunnistaa musiikin

Vince Clarkella on hyvä perustelu väittämälle, jonka mukaan Erasure on luonut oman, tunnistettavan soundin. Tämän on todistanut vakuuttava taho – tähden äiti.

– Mutsini sanoo tunnisvansa aina meidän sävelmänne radiossa, vaikka ei tiedä, mikä kappale on kyseessä, Clarke virnuilee.

Vincen mukaan ei kuitenkaan pidä paikkaansa, että Erasuren musiikki olisi aina samantyyppistä.

– Kun kuuntelen itse musaamme, huomaan, että tätä tai tuota soundia ei löydy mistään muusta biisistämme. Siksi minusta on outoa, että joidenkin mielestä kaikki biisimme kuulostavat samalta.

Uusi näkökulma lainasävelmistä

Erasuren kaikkia sävelmiä yhdistävä tekijä on ainakin Andy Bellin kuoropojan tyyppinen laulutapa. Tuoreen albumin ensiarvioiden mukaan Bell loistaa uutukaislevyllä.

– Vaikka Other People’s Songs -albumilla oli vikansa, se nuorensi meitä, selittää Bell.

Myös Clarke on sitä mieltä, että toisten lauluntekijöiden musiikkiin perehtyminen oli iso etu.

– Jouduimme sen kautta tarkastelemaan sovituksia, jotka poikkesivat omasta tavastamme tehdä sävelmiä. Se vaikutti meihin syvästi, kun tuli aika levyttää uudet omat laulut Nightbirdille, Vince kiittää.

Erasuren uuden pitkäsoiton maistiaisena pukataan ulos ensi viikolla single nimeltä Breathe. (STT-Reuters)

Päivän lehti

14.8.2020