Uutiset

Syntyykö paha vankilassa?

Vankilaan liittyy ristiriitoja. Toiselle se on paha paikka, toinen saa vankilassa elämänsä raiteilleen. Ei vankilasta voi sanoa, onko se hyvä vai paha.

-Mutta se ei ole mikään uusi keskustelu, onko vankila liian pehmeä tai kuntouttava. Sitä keskustelua on käyty jo 200 vuotta, sanoo rikosseuraamusalan koulutuskeskuksen yliopettaja Matti Laine.

Vankilassa vapaus ja omat toimintatavat menetetään, henkilökohtaiset tavat ja mieltymykset muuttuvat, esimerkiksi kännykkä viedään pois. Myös mahdollinen seksikumppani häviää ja oma turvallisuus on vaarassa.

-Ihmisen käyttäytyminen on tilanne- ja paikkasidonnaista. Sama ihminen voi käyttäytyä aivan eri tavalla avovankilassa tai suljetussa vankilassa.


Aina alakulttuureita vankilassa

Vankilayhteisössä syntyy aina alakulttuureita, olivatpa vangit ketä tahansa.

-Vankila ei ole demokraattinen ja humaani yhteisö.

Laineen mukaan mallit vankilaan tulevat ulkomaailmasta, mutta vankila kyllä vahvistaa ja ylläpitää malleja elää. Vaarallista on, jos käy kuin Venäjällä, että vankilat ovat vankivaltaisia. Silloin syntyy voimakkaita alakulttuureita ja normeja, joita ei valvota kunnolla.

Laine kertoo vierailleensa Yhdysvalloissa avovankiloissa, joissa on 200 vankia, mutta vain neljä selliä. Keskusvalvomosta valvotaan kaikkia sellejä, myös vessoihin ja suihkuihin näkee.


Henkilökunta vaikuttaa

Laine muistuttaa, että vankiloiden toimintakulttuurit ovat erilaisia. Toimintakulttuuriin vaikuttaa paitsi johtaja myös vankilan henkilökunta.

Vankila voi kärsiä myös inflaation. Jos vankilaan suljetaan liian suuri joukko kansalaisia, se menettää ”arvonsa”. Esimerkiksi Amerikassa on osavaltioita ja kaupunginosia, joissa noin 30 prosenttia väestöstä on ollut vankilassa. Tällöin siitä tulee jo arkipäivää.

Matti Laine luennoi torstai-iltana viikolla Vankilamuseon järjestämässä luentotilaisuudessa. (HäSa)

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic