Syömismallia etsimässä

Suomessa lasten teema- ja huvipuistoissa ruokatarjonta on järjestään epäterveellistä.
 
Olen havainnut, että lähinnä asiakas voi valita, ottaako rasvaisen ja suolaisen pitsan, vai ottaako jotakin vielä rasvaisempaa ja suolaisempaa. Ja jälkkäriksi tietysti jotakin supermakeaa. Sama meininki vallitsee suurimmassa osassa Suomen ketjuravintoloita ja -ruokaloita. Kun roskaruokaan tottuu pienestä pitäen, on tapojen muuttaminen myöhemmin vaikeaa.
 
Ylipainoisia ihmisiä on yhä enemmän, niin meillä kuin muuallakin. Samalla myös koulukuri on kadonnut ja vanhemmuus hukassa (SK 22). Asiat nivoutuvat toisiinsa. Lastenlääkäri oli hämmästellyt, kuinka Satakunnassa viime vuonna 50 lasta kävi sairaalassa vakavan ylipainon takia. Lääkärin mielestä syy ei ollut suinkaan mäkkärikulttuuri, vaan perheiden elintavat ja lepsut vanhemmat.
 
Jos meillä lihotaan, on ylipainoilmiö tavoittamassa myöskin Amerikan eteläistä pallonpuoliskoa. Meksikolaiset ovat viime vuosien aikana lihoneet ennätystahtiin, koska väki juo pienestä pitäen suuria määriä makeita virvoitusjuomia. Paikallinen vesijohtovesi ei ole juomakelpoista, joten virvoitusjuomia juodaan janoon. Myös pullotettua vettä on tarjolla, mutta sen hinta on lähes sama kuin limsan, joten suurin osa valitsee makeamman vaihtoehdon.
 
Jenkeissä ylipaino-ongelma on jo räjähtämässä käsiin. Vuonna 2012 Yhdysvalloissa oli 35 prosenttia aikuisista merkittävästi ylipainoisia. Osittain lihavuus johtunee siitä, että epäterveellinen ruoka on siellä sekä halpaa ja annokset ovat yleensä megakokoa. Muita syitä ovat liikunnan puute, tietämättömyys ravinnosta sekä tapojen periytyminen. Lääkkeeksi on ehdotettu terveellistä kouluruokailua, jotta lapset oppisivat pienestä pitäen syömään kunnon ruokaa.
 
Syömisen malli opitaan jo lapsena. On perheitä, joilla aivan perusasiatkin ovat hakusessa. Suomessa sentään kouluissa tarjotaan terveellistä ruokaa. Ymmärrän kuitenkin niitä, joiden on vaikeaa pysyä kohtuudessa ylenpalttisen roskaruokatarjonnan keskellä.
 
Hallitus yrittää suitsia ja ohjailla tätä kansaa terveellisempiin elämäntapoihin asettelemalla kaikenmaailman haittaveroja sokereille ja rasvoille. Linja on oikea, mutta lopputulos on vähän sama kuin viinan tai bensan kanssa: kansa ostaa joka tapauksessa, oli hinta mikä tahansa, mutta tinkii sitten jostakin muusta.
 
Kasvattajilta siis peräänkuulutetaan terveellisten ruokailutapojen opettamista lapsilleen. Samalla mediat suoltavat kuvia ihannevartaloista. Myös laihdutus on iso bisnes, ja superdieettiohjelmat sen ympärillä vain osa sitä.  Nuorella terveysintoilu voi herkästi kääntyä ylenpalttiseksi
laihduttamiseksi. Opeta siinä sitten jälkikasvulle syömisen mallia: vaatii tasapainoilemista pysyä kohtuudessa asian molemmin puolin.
 

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic