Uutiset

Syrjäytyminen on pysäytettävä

Kaikkein nuorimmat kuntavaaliehdokkaat ovat liikkeellä tositarkoituksella. Hämeen Sanomien haastattelemat neljä alle 20-vuotiasta hämeenlinnalaisehdokasta vakuuttavat olevansa valmiita kantamaan vastuuta yhteisistä asioista.

Kukaan ei tunnustaudu yhden asian ajajaksi, mutta jokaisella on mietittynä jo valmiiksi jotain, mihin tarttua, jos tulee valituksi valtuustoon.

Joukon kuopus, 18-vuotias Janne Liukkonen (ps.) haluaisi satsata lasten ja nuorten syrjäytymisen ennaltaehkäisemiseen muun muassa lisäämällä aktiviteetteja nuorille. Hän kaipaisi ydinkeskustaan omaa nuorisotilaa.

– Nuorisotila Asemalla kävi paljon porukkaa, kun taas Verkatehtaalla sijaitseva Pesä ei ole läheskään yhtä suosittu. Keskikaupungillakin pitäisi olla nuorille jotain aktiivista tekemistä, Liukkonen pohtii.

Myös Kalle Niemi (kesk.), 19, puuttuisi nuorten syrjäytymiseen, joka johtuu hänen mukaansa pitkälti siitä, etteivät nykyvanhemmat osaa kasvattaa lapsiaan, eikä opettajilla ole riittäviä vallankäyttökeinoja. Myös kuraattoreita tarvittaisiin lisää.

– Lisäksi minua huolettaa kaupungin nykyinen rahankäyttö. On hienoa, että tehdään konserttialueita ja kauppakeskuksia, mutta esimerkiksi konserttialueelle pitäisi löytää lisää yhteistyökumppaneita, ettei kaikki mene vain kaupungin pussista, Niemi sanoo.

Vanhuksia ei unohdeta

Saara Hietamäki (kok.), 19, pitää tärkeänä, että hallituksen lupaama nuorten yhteiskuntatakuu saadaan käytännön tasolla toimimaan. Lisäksi kouluasioissa olisi vielä viilaamista, kun lukiot vuodenvaihteessa yhdistyvät hallinnollisesti Koulutuskeskus Tavastian kanssa.

– Olisi hyvä saada tasapaino Kaurialan ja Lyseon lukion välillä, jotta opettajat, tilat ja kurssikoot pysyisivät jossain rajoissa. Myös oppilashuolto on heikentynyt, Hietamäki sanoo.

Veera Oksanen (sd.), 19, tahtoo olla vanhana yhtä onnellinen kuin lapsena. Sen vuoksi hän haluaisi panna kuntoon niin lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut kuin vanhustenhoidonkin.

– Apua on saatava silloin, kun sitä tarvitaan. Hallintoa olisi mahdollista uudistaa niputtamalla asioita yhteen siten, etteivät palvelut kuitenkaan siitä kärsi, Oksanen pohtii.

Ei veronkorotukselle

Nuoret ehdokkaat ymmärtävät hyvin, ettei käytettävissä ole määrättömästi rahaa. Nelikosta kukaan ei ole kuitenkaan valmis korottamaan Hämeenlinnan veroprosenttia.

– Se on jo nyt aika korkea. Lisäksi kunnallisvero ei ole progressiiivinen, joten sen korotus koskee pahiten juuri pienituloisiin, Oksanen laskeskelee.

Niemi olisi kunnallisveron korotuksen sijaan valmis lisäämään erilaisia kuntalaisilta perittäviä palvelumaksuja.

– Eivät ne ole tällä hetkellä mitenkään kalliita, Niemi perustelee.

Nuoret ovat yhtä mieltä myös siitä, ettei äänioikeusikärajaa tule alentaa nykyisestä.

– Se olisi liian riskialtista. Ehkä sitten, kun nuorten poliittinen lukutaito kasvaa, Hietamäki sanoo.

– Ikärajan alentaminen hyödyttäisi nuoria ehdokkaita, mutta se ei ole riittävä peruste, Liukkonen pohtii. (HäSa)

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic