Uutiset

Systeemivirhe mahdollisti Aarnion

Poliisin olematon sisäinen valvonta johti siihen, että Helsingin huumepoliisin päällikkö pääsi itse pyörittämään huumeliigaa.

Näin toteavat Helsingin Sanomien rikos- ja oikeustoimittajat Minna Passi ja Susanna Reinboth tänään maanantaina julkaistussa kirjassaan Keisari Aarnio (HS-kirjat).

Passin ja Reinbothin mukaan poliisissa on ollut ”systeemivirhe”: liikaa on luotettu siihen, että lakia noudatetaan ja liikaa on tuudittauduttu ajatuksiin, ettei virkavallan sisällä ole korruptiota. Järjestelmää pääsi näin käyttämään hyväkseen entinen rikos­ylikomisario Jari Aarnio.

– Tiettyjä varoitusmerkkejä on vain lakaistu maton alle, sanoo Passi.

Suotuisat olosuhteet Jari Aarnion toiminnalle luotiin kirjan mukaan jo ennen kuin tämä astui huumepoliisin johtoon.

Huumepoliisissa oli paljon sisäisiä ristiriitoja, ja sukset ristiin menivät myös keskusrikospoliisin (krp) kanssa.

Kirjoittajat käyvät läpi, kuinka Aarnio uransa alussa loisti huumesalakuljettaja Miika Kortekallion kuulusteluissa. Myöhemmin Aarnio myös teki Kortekallion liigasta tutkielman alipäällystökurssilla.

On epäilty, että Aarnio otti itse mallia Kortekallion rikollisista tavoista johtaa huumeliigaa.

Passin ja Reinbothin mukaan Aarnion kääntymisestä pimeälle puolelle on merkkejä 1990-luvulta, kun Espoon poliisille kiinni jäänyt Kortekallio vihjaili yhteistyöstään Aarnion kanssa.

Käräjäoikeus katsoi kirjan mukaan, että Aarnio oli mukana huumebisneksessä loppuvuodesta 2002 alkaen, kun hän tapasi Malmin naisen eli Mari Romanon ja alkoi tämän kanssa järjestellä huumekontakteja Hollantiin.

Aarnio-kirjassa esitetään myös mahdollisuus, että Aarnio olisi itse lavastanut loppuun hänen omalle pihalleen tehdyn kranaatti-iskun vuonna 1996. Teko vaikutti siihen, että rikollispomo Raimo Tienhaara päätyi vankilaan.

Viisi entistä huumepoliisia on myöntänyt Reinbothille ja Passille, että niin sanotun kranaattikoplan suunnitelma oli paljastunut poliiseille ennen iskua ja Aarnio hoiti itse loppuhuipennuksen.

Reinboth ja Passi alkoivat perehtyä asiaan kirjanteon yhteydessä, mutta he olivat ajan mittaan kuulleet vaihtoehtoisen tarinan kranaatti-iskusta.

– Luimme aihetta koskevat asiakirjat ja tajusimme, että iskun loppuhuipennus perustuu täysin Aarnion omaan kertomukseen, toteaa Reinboth.

Aarniolle ja hänen kanssaan toiminnassa mukana olleille annettiin huumetapauksesta tuomiot joulukuussa 2016. Trevoc-tuomio tuli lainvoimaiseksi tämän vuoden alussa.

Sittemmin Helsingin huumepoliisissa on henkilökuntaa vaihtunut, kuten myös Helsingin poliisin johdossa. Tärkeintä heistä on nyt, että opiksi otetaan – ei pelkästään poliisin johdossa vaan koko organisaatiossa.

– Tähän asti luottamus on korvannut valvonnan, mutta luottamus ei riitä, sanoo Reinboth.

Vielä heistä on liian naiivia ajatella, että kaikki olisi poliisissa hyvin.

Menot