Uutiset

Syvään päähän uimataitoa etsimään

Molskis, kuuluu altaasta, kun kuusivuotias Assi Saarinen hyppää veteen. Innokas vesipeto sukeltelee kuin vanha tekijä, vaikka onkin oikeastaan aika keltanokka polskijana.

Saarinen oppi uimaan EasySwim -uimakoulussa, jossa uimataitoja opetellaan syvässä vedessä heti ensi kerrasta alkaen. Iältään 5–7-vuotiaille tarkoitetussa uimakoulussa on aluksi apuna kellukepuku.

– Tämän kanssa on hauska temppuilla. Katso vaikka, huikkaa Saarinen ja pyörii vedessä kuin delfiini.

Saarinen tekee juuri sitä, mitä Hollannista Suomeen rantautuneessa uimakoulukonseptissa toivotaankin: hän opettelee vedessä selviytymisen taitoja ilon kautta leikkien, temppuillen ja kokeillen. Ja kun kerran ollaan uima-altaan syvässä päässä, täytyy tytön liikuttaa koko kehoaan pysyäkseen pinnalla.

– Tämä on kokeilun kautta oppimista. Lapsi saa itse olla mukana oivaltamassa ja seuraamassa omaa oppimistansa, sanoo Suomen EasySwim -uimakoulujen koulutusvastaava Saara Viteli.

Hän ohjaa hollantilaismetodin pilottiryhmää Voutilakeskuksessa. Toukokuun lopulla Viteli neuvoo myös Hämeelinnan kaupungin uimakouluryhmää kellukepuvun käytössä.

– Kun lapsella on kellukepuku, hänen ei tarvitse keskittyä pinnalla pysymiseen vaan vedessä touhuamiseen. Siinä taidot karttuvat kuin itsekseen! Lisäksi otamme joka tunnilla kellukepuvun välillä pois ja kokeilemme samoja tehtäviä ilman apuvälineitä, Viteli selostaa.

Arka lapsikin uskaltaa

Saara Vitelin mukaan kellukepuku on auttanut etenkin vettä pelkääviä lapsia rohkaistumaan.

– Ryhmässäni oli kaksi lasta, jotka eivät tykänneet edes suihkusta. Kellukepuvun avulla he uskalsivat tulla heti ensimmäisellä kerralla veteen.

Hauskanpidon lisäksi tavoitteena on, että suunnilleen vuoden verran EasySwim -uimakoulussa harjoitelleet lapset suorittaisivat uimataitodiplomin. Tässä konseptissa siihen kuuluu muun muassa 25 metriä uintia ilman kellukepukua, pää edellä hyppy veteen, veden poljentaa ja vaatteet päällä uimista.

Kuusivuotias Assi Saarinen on Suomen nuorin EasySwim -diplomin suorittanut.

– Eniten tykkään sukeltamisesta, Saarinen sanoo. (HäSa)

 

Menot