Uutiset

Syyllinen mielipiteeseen

Irakissa toukokuun alussa pidätetty Suomen kansalainen, Omar Bahaaldin palasi myöhään tiistai-iltana kotiinsa Helsinkiin. Vankeusaikaa kesti seitsemän päivää.

Rauhan ja demokratian puolesta työtä tehnyt Bahaaldin pidätettiin Sulaimanian kaupungissa, jossa hän osallistui yliopisto-opiskelijoiden mielenosoitukseen.

42-vuotias Omar Bahaaldin on syntyjään Irakin kurdi. Suomeen hän saapui vuonna 1990 pakolaisena. Hämeenlinnassa ensimmäiset vuodet asunut Bahaaldin oli aiemmin istunut Abu Graibin pahamaiseisessa vankilassa kuolemaantuomittuna. Bahaaldin on irakilaisten pakolaisten kansainvälisen federaation puheenjohtaja.

Miltä tuntui palata tiistaina Suomeen?

– Ensimmäinen asia mikä oli mielessä ja sydämessä oli kuusivuotias tyttäreni. Yritin useaan kertaa soittaa hänelle kännykällä, koska olisin halunnut kertoa, ettei huolta. Siellä ei kuitenkaan suostuttu edes parin minuutin puheluun. Haluaisin kiittää kaikkia ihmisiä, jotka huolestuivat tilanteestani, vaikka kyse ei ollut pelkästään minusta vaan vapaudesta ja mielipiteisestä ja ihmisistä yhteiskunnassa.

Mikä oli vangitsemisesi syy?

– Joissakin maissa mielipide on niin kova asia, että ihmiset joutuvat sen vuoksi vankilaan tai vakavaan tilanteeseen. Olin syyllinen siihen, että halusin kertoa oman mielipiteeni. Puheenvuoroni kesti noin viisi minuuttia. Minulla on tosin sellainen tapa, että sanon asiani hyvin lyhyesti, tiiviisti ja terävästi. Ja saman tien poliisipäällikkö ja turvallisuuspäällikkö reagoivat.

Istuit 22 vuotta sitten Abu Graibin vankilassa kuolemaantuomittuna. Sinulla on rankkoja muistoja vankilasta muutenkin, joten mikä saa sinut yhä lähtemään Irakiin?

– En voi olla hiljaa, minun päämääräni ovat tasa-arvo, vapaus ja ihmisoikeudet. Luulen, että niin kauan kuin elän, elän näiden asioiden puolesta.

Mikä tilanne Irakissa on nyt?

– Mielestäni Irakiin ei tule rauhaa niin pitkään aikaan, kun Yhdysvallat on siellä. Islamilaisen terroristijärjestön tekosyy kaikkeen tekemiseen on se, että Yhdysvallat on Irakissa. Toinen juttu taas on se, minkälainen hallitus Irakissa on. On satoja asioita, joita voisin luetella, jotka olivat Saddam Husseinin aikaan paremmin, vaikka Hussein oli diktaattori. Tämä uusi hallitus ei ehdi muuta kuin taistella. Tämä hallitus on hyvin kaukana siitä mitä kansa halusi.

Miten tilannetta voitaisiin parantaa?

– Minusta tilanne voisi parantua, jos Euroopan maat yrittäisivät painostaa Irakia ja vaatisivat, että Irakin tulee noudattaa kansainvälisiä ihmisoikeuslakeja. Vaikka mediassa kerrotaan, että tilanne Irakissa ja Pohjois-Irakissa olisi parempi, se on roskaa. Irakista saa tietoa, mutta mitä saa ja keneltä, se on eri asia. Mediassa kerrotaan kyllä johtajista, mutta se, miten ihmiset elävät Irakissa on iso kysymys.

Olet asunut aikoinaan Hämeenlinnassa, vieläkö sinulla on siteitä tähän kaupunkiin?

– Hämeenlinna on minulle kotikaupunki, koska tulin sinne, kun saavuin Suomeen. Minulla on tosi hyvät muistot hämäläisistä. Olen miettinyt, että Hämeenlinnassa voisi jossain vaiheessa järjestää jonkin tilaisuuden.