fbpx
Uutiset

Syyrian Idlibistä paennut jo 25 000 siviiliä kohti Turkkia

Syyrialainen pakolaistyttö seisoi perheensä teltan vierellä tulvavedessä Deyaan leirillä lähellä Turkin rajaa Pohjois-Syyriassa 14. joulukuuta. Kuva: YAHYA NEMAH
Syyrialainen pakolaistyttö seisoi perheensä teltan vierellä tulvavedessä Deyaan leirillä lähellä Turkin rajaa Pohjois-Syyriassa 14. joulukuuta. Kuva: YAHYA NEMAH

Ainakin 25000 siviiliä on paennut Syyrian läntiseltä Idlibin alueelta kohti Turkkia kahden viime päivän aikana, kertoi Turkin valtiollinen media sunnuntaina.

Syyrian ja Venäjän joukot olivat kiihdyttäneet alueen pommitusta.

Turkissa on tällä hetkellä noin 3,7 miljoonaa Syyrian pakolaista, mikä on suurin pakolaisjoukko maailmassa. Se pelkää uutta suurta pakolaisaaltoa Idlibistä, missä noin kolme miljoonaa syyrialaista elää viimeisellä kapinallisten hallussa olevalla alueella.

Ankara on toistuvasti pyytänyt liittolaisiltaan tukea pakolaisten auttamiseksi.

Hyökkäyksissä Idlibiin on tänä vuonna kuollut satoja ihmisiä, kertoo YK. Huhtikuussa Syyrian ja Venäjän aloittama hyökkäys alueelle hiljeni elokuun tulitaukoon. Perjantain hyökkäyksissä kuoli 17 ihmistä.

Syyrian presidentti Bashar al-Assad on vannonut valtaavansa Idlibin, mikä on saanut ihmiset sieltä pakenemaan Turkin suuntaan. Torstaina Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi, että 50 000 ihmistä oli pakenemassa Idlibistä kohti Turkkia.

Lauantaina Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoi, että Venäjällä ja Kiinalla on “kädet veressä” sen jälkeen kun maat käyttivät veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvostossa estääkseen humanitäärisen avun toimittamisen Turkista ja Irakista Syyrian siviileille.

Venäjä ja Kiina ovat käyttäneet jo 14 kertaa veto-oikeuttaan Syyrian konfliktin takia vuodesta 2011 lähtien.

Menot